Türgisse enam ei saa ehk Kuhu lähevad Vene turistid?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antalya kuurort Türgis. Venelasi tuleb sinna nüüd varasemast vähem.
Antalya kuurort Türgis. Venelasi tuleb sinna nüüd varasemast vähem. Foto: SCANPIX

Viimaste kuude sündmused Egiptuses ja Türgis on pannud Venemaa reisikorraldajad vastamisi probleemiga: rahvas tahab soojale maale, aga kaks nende lemmikriiki on ära langenud.

Esmalt tõi 31. oktoobril  terroristide pomm alla Egiptuse Sharm El-Sheikhi kuurordist Peterburi teel olnud lennuki rohkem kui paarisaja vene turistiga pardal. Seejärel tulistas 24. novembril Türgi õhuväe hävitaja alla Vene ründelennuki, mis eksis riigi väitel türklaste õhuruumi ja ei lahkunud sealt vaatamata korduvatele hoiatustele.

«Meie Türgis viibivad kodanikud võivad olla ohus,» teatas Venemaa president Vladimir Putin möödunud kolmapäeval, kui ta süüdistas riiki terroristliku Islamiriigi mahitamises ja Venemaale noa selga löömises. Vaid ligi kuu aega varem olid oma Egiptuse reisidest loobunud arvukad venelased otsustanud selle asemel nimelt Türgi kasuks.  «Mõned asjad on tähtsamad kui rannad, meri ja kõik-hinnas paketid,» kiitis otsusele takka tuntud telesaatejuht Dmitri Kisseljov.

Mitte kõik pole temaga ühel meelel. «Võimatu on kujutada Vene turismitööstust ette ilma Türgita,» vahendab Interfax Vene Turistiliidu kõneisiku Irina Tõrina sõnu. «Parim alternatiiv Egiptuse jaoks on kadumas.»

Ameti andmeil reisis nendesse kahte riiki möödunud aastal kokku ligi kolmandik terve Venemaa välisturistidest, neist 2,6 miljonit Egiptusesse ja 3,3 miljonit Türgisse. Enne, kui Moskva nende müügi keelas, jõudsid Vene reisiagentuurid sealsetesse kuurortidesse rahaks teha juba 5000 paketireisi. Pärast sakslasi on venelased arvukuselt teine rahvus, kes käib Türgis päikest nautimas.

Ent olukorral on ka võitja: Iisrael. Nimelt üritab just juudiriik tekkinud seisust kõige enam kasu lõigata. Times of Israel kirjutab, et riigi turismisektor võttis ette aktiivse kampaania venelaste riiki meelitamiseks. Äsja investeeriti selle tarbeks lisanduvalt 2,6 miljonit dollarit.

Omamoodi üritavad punkte teenida ka India ning Kagu-Aasia riigid. Piirkond on menukas Siberist pärit venelaste seas, kuid riigi Euroopa-osa inimeste jaoks peetakse sinna reisimist liiga kulukaks. Rolli mängib ka venelaste majanduslik seis. Võrreldes mullusega on tänavu Indiasse ja Taisse reisinud ligi poole vähem turiste kui mullu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles