Cameron: kas me ootame, et terroristid meid ründaksid?

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron.
Briti peaminister David Cameron. Foto: Reuters/ScanPix

Suurbritannia peab liitlaste kutsele vastama ja neid Süürias toetama, ütles peaminister David Cameron kolmapäeval äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) vastaste õhulöökidega liitumise üle peetava hääletuse eel parlamendisaadikuid veenda püüdes.

«Peame oma liitlaste kutset järgima. Tegevus, mille me välja pakume, on seaduslik, see on vajalik ja meie riigi julgeoleku kaitsmiseks õige asi,» ütles ta.

Suurbritannia osaleb Islamiriigi vastastes õhurünnakutes Iraagis, ent on seni hoidunud rühmituse pommitamisest Süürias. Paljud parlamendisaadikud on plaanile vastu ebapopulaarsete sõjaliste sekkumiste tõttu Iraagis, Afganistanis ja Liibüas.

Cameroni konservatiividel on 650-kohalises alamkojas 17-kohaline enamus, ent pole sugugi kindel, kas kõik toorid õhurünnakute laiendamist toetavad.

Parlamendi opositsioonisaadikud on nõudnud Cameronilt korduvalt vabandust avalduse eest, millega ta olevat teisipäeval pöördunud konservatiividest parlamendiliikmete poole, manitsedes neid mitte hääletama «koos pundi terrorismitoetajatega».

Peaminister on keeldunud vabandust palumast, kuid öelnud, et «austab valitsuses erinevate vaadetega inimesi».

«Ma ei tee nägu, et lahendused on lihtsad, Süüria olukord on kohutavalt keeruline,» ütles Cameron parlamendile ja lisas, et sõjalised sammud on vaid üks osa kriisile lahenduse leidmisest.

Cameron rõhutas Islamiriigist lähtuvat terroriohtu. «Küsimus on selles, kas me teeme oma liitlastega koostööd, et seda ohtu vähendada ja see hävitada, ja kas me läheme terroristide vastu nende kantsis. Või me istume kodus ja ootame, et nad meid ründaksid?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles