Hispaania kohus tühistas Kataloonia otsuse alustada eraldumisprotsessi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonlased septembrikuus valimistulemusi tähistamas.
Kataloonlased septembrikuus valimistulemusi tähistamas. Foto: AP/Scanpix

Hispaania konstitutsioonikohus tühistas kolmapäeval Kataloonia parlamendi resolutsiooni, milles kuulutati välja autonoomse piirkonna eraldumisprotsessi algus, ütles peaminister Mariano Rajoy.

«See oli ühehäälne otsus,» ütles konservatiivne peaminister kõnes.

Kataloonia piirkonna parlament kiitis 9. novembril heaks otsuse töötada välja plaan Hispaaniast iseseisvumiseks 2017. aastaks. Otsusega anti piirkondlikule parlamendile aega 30 päeva loomaks kava keskvõimust eraldiseisva sotsiaalkindlustus- ja rahandussüsteemi jaoks.

Rajoy, kellel seisab 20. detsembri üldvalimistel ees raske lahing võimule jäämise nimel, otsustas Kataloonia parlamendi otsuse koheselt vaidlustada. Iseseisvusmeelne leer võitis septembris Kataloonia 135-kohalises regionaalparlamendis enamuse, ent sai vaid 48 protsenti häältest.

Küsitlustulemuste kohaselt toetab enamik katalaane iseseisvusreferendumi korraldamist, ent on lõhestunud Hispaaniast lahkulöömise küsimuses.

7,5 miljoni suuruse elanikkonnaga Kataloonia moodustab Hispaania majandustoodangust viiendiku ja selle majandus on umbes Portugali suurune.

Piirkonna eraldumise korral kaotaks Hispaania 16 protsenti elanikkonnast, veerandi ekspordist, viiendiku majandustoodangust ja sadade kilomeetrite ulatuses Vahemere rannikualasid. Regioonil on ka oma keel, mida suruti maha kindral Francisco Franco aastail 1939 kuni 1975 kestnud diktatuuri ajal.

Kataloonial on juba ulatuslik autonoomia haridus-, tervishoiu- ja politsei valdkonnas, kuid selle juhid soovivad vabadusi suurendada, sest nende hinnangul antakse keskvõimule rohkem, kui sealt vastu saadakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles