Kambodžas vangistati massilise HIVi nakatumise põhjustanud libaarst

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Litsentseerimata arst Yem Chrin eskorditakse Battambangi maakonnakohtusse.
Litsentseerimata arst Yem Chrin eskorditakse Battambangi maakonnakohtusse. Foto: SCANPIX

Ilma litsentsita tegutsenud Kambodža arst saadeti 200 inimese HIVi nakatamise eest 25 aastaks vangi, mõnedele tema patsientidele lõppes see letaalselt.

Kohtu sõnul oli 56-aastane Yem Chrin kasutanud Kambodža loode osas asuva Roka küla patsientide peal varempruugitud süstlaid.

Chrini süüdistust vähendati siiski tapmise asemel ettekavatsemata mõrvaks. Tema enda sõnul püüdis ta vaid kohalikku kogukonda võimaluste piires aidata. Tapmise süüdistuse tagasilükkamine tähendas Chrini jaoks eluaegsest vangistusest pääsemist.

Arstilitsentsita ravitsejad on Kambodža maapiirkondades levinud praktika.

Paljud neist on ka iseõppinud, kuid väheste ressursside tingimustes on just nemad miljonite khmeeride jaoks ainus võimalus arstiabi saada.

Nakatunute lõplik arv pole veel selge. Praeguste hinnangute kohaselt jääb see 100 ja 270 piiresse. Nakatumist nähakse ka kümne, peamiselt vanemaealise patsiendi surma põhjusena.

Ametivõimud tuvastasid nakkuste ulatuse eelmise aasta novembris kui 74. aastane mees osutus peale testimist HIV positiivseks.

Yem Chrin arreteeriti kuu aega hiljem. Ta tunnistas süstalde taaskasutamist, kuid keeldus võtmast omaks, et levitas viirust tahtlikult.

Battambangi provintsi kohtunik Yich Na Chheavy ütles maakonnakohtuotsust ettelugedes, et Yem Chrin mõisteti süüdi litsentsita tegutsemises, HIV-ga nakatamises ning inimeste piinamises.

Yem Chrini advokaat Em Sovann lausus AFP-le: «Minu kliendi sõnul on ta jätkuvalt süütu. Juhul kui ta soovib kohtuotsuse vaidlustada, jätkan tema kaitsmist.»

Politsei sõnul on Yem Chrin praktiseerinud alates 1996. aastast ning oli arstina inimeste seas vägagi austatud.

1990. aastatel puhkes Kambodža HIV epideemia, kuid turvaseksi kampaaniad on olukorda riigis muutnud, teadlikkuse kasvades on HIV nakatumiste protsent langenud 1998. aasta 2%-lt möödunud aastaks 0.7%-le, näitavad ÜRO andmed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles