Küsitlus: taanlased tõrjusid õigusalase koostöö tihendamise ELiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Ei»-kampaania eestvedaja Taani Rahvapartei (DPP) juht Kristian Thulesen Dahl
«Ei»-kampaania eestvedaja Taani Rahvapartei (DPP) juht Kristian Thulesen Dahl Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu liikmesriigi Taani euroskeptilised valijad tõrjusid neljapäeval korraldatud referendumil valitsuse ettepaneku suurendada nende osalust ühenduse õigusalases koostöös, ilmnes lävepakuküsitlusest.

Rahvusringhäälingu DR küsitluse kohaselt oli ettepaneku vastu 53,3 protsenti hääletanuist, telekanali TV2 küsitluse andmeil 52,2 protsenti.

Valimisjaoskonnad suleti kell 21. Rahvahääletus lõpetas kampaania, mida domineerisid immigratsiooni ja piirülese kuritegevuse teemad.

Taani ei osale täies mahus ELi õigusalases koostöös pärast seda, kui veelgi tihedama liidu suhtes ettevaatlikud taanlased 1992. aastal Maastrichti lepingu tagasi lükkasid.

Pärast seda, kui Kopenhaagenile võimaldati erandeid mitmes ELi poliitikavaldkonnas, sealhulgas õigusalal, andsid taanlased Maastrichti leppele lõpuks heakskiidu.

«Ei»-tulemus neljapäeval peetud rahvahääletusel tähendab, et Taani peab sõlmima eraldi kokkuleppe üle, kui soovib jätkata osalust ELi korrakaitseorganis Europolis, mis võitleb organiseeritud kuritegevuse, salakaubanduse ja terrorismi vastu.

«Ei»-leeri eestvedajaks oli immigrantidevastane Taani Rahvapartei (DPP), mis usub, et õigusvaldkonna erandist loobumine annaks liiga suure võimu Brüsselile.

«Jah»-leer keskendus vajadusele koordineerida rahvusvaheliselt võitlust džihadismiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles