Budapest: Pariisi ründaja värbas Ungaris meeskonna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisi rünnakute kavandajad
Pariisi rünnakute kavandajad Foto: SCANPIX

Üks novembris toimunud Pariisi rünnakute organiseerijatest värbas Ungaris läbi riigi suunduvate migrantide seast meeskonna, väitis Ungari valitsusametnik neljapäeval.

«Üks peamistest Pariisi terrorirünnakute korraldajatest oli Keleti raudteejaamas Budapestis, kus ta värbas meeskonna immigrantide seast, kes ei olnud ennast registreerinud Ungari võimude juures,» ütles peaminister Viktor Orbáni personaliülem János Lázár.

Seejärel lahkus ta koos nendega riigist, lisas ta.

Ametnik ei täpsustanud isiku nime ega seda, millal ta Ungaris viibis. Samuti ei öelnud Lázár, kas isikud, keda üks väidetavatest Pariisi rünnakute organiseerijatest värbas, osalesid terroriaktides.

«Meil ei ole sellist informatsiooni, mida me avalikustada saaksime,» teatas ka Ungari terroritõrjepolitsei TEK.

Ühe juurdlusega kursis oleva Prantsuse allika väitel viibis Salah Abdeslami poolt renditud auto 17. septembril Ungaris.

Pole selge, kas Belgias sündinud ja praegu jooksus olev Abdeslam viibis isiklikult sõidukis.

Abdeslam viibis 9. septembril kohalike võimude sõnul Austrias, kus ta peeti kinni rutiinse liikluskontrolli raames.

Kuni septembri keskpaigani peatus Ungari Keleti raudteejaamas tuhandeid migrante ja põgenikke, kes olid tulnud läbi Balkani ja olid teel Põhja-Euroopasse.

13. novembril Pariisis Bataclani kontserdisaalis, mitmes kesklinna baaris ja restoranis ning linna põhjaosas Stade de France'i jalgpallistaadionil toimunud rünnakute eest võttis vastutuse sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik (IS). Kokku hukkus terroriaktides 130 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles