Carter: USA sõjavägi avab naistele kõik lahingüksused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerikaühendriikide naissoost merejalaväelased.
Ameerikaühendriikide naissoost merejalaväelased. Foto: SCANPIX

USA kaitseminister Ashton Carter andis eile sõjaväele korralduse avada naistele kõik teenistuskohad, sealhulgas lahinguüksustes.

«Teen teatavaks oma otsuse ... jätkata kõikide järelejäänud ametite ja positsioonide avamisega naistele,» lausus Carter Pentagonis ajakirjanikele.

«Erandeid ei tehta,» ütles ta, väljendades veendumust, et muutus tuleb relvajõudude lahinguvõimele kasuks.

Merejalavägi oli varem sel aastal taotlenud uues reeglis osalisi erandeid, väites, et rindel ei ole mõlemast soost sõduritega lahingüksused sama efektiivsed kui ainult meestest koosnevad grupid.

Carter märkis, et kuigi keskmiselt on sugupoolte füüsilised võimed erinevad, on küllalt naisi, kes vastavad lahingüksuste karmidele standarditele, samas kui osa mehi ei vasta.

«Kui nad täidavad nõuded ja saavutavad vastava taseme, lubatakse naistel .... juhtida tanke, tulistada suurtükkidest ja viia jalaväelasi lahingusse,» ütles Carter, kelle sõnul võivad naised teenida kõigis varem vaid meestele avatud üksustes, nagu rohelised baretid, Navy SEALS jt.

Praegu on Ühendriikide relvajõudude isikkoosseisu suuruseks 1,34 miljonit, neist naisi 15,6 protsenti.

President Barack Obama kiitis muudatust, öeldes, et see tuleb sõjaväele kasuks, nagu rassieraldusreeglite kaotamine 1950. aastatel.

Iraagis ja Afganistanis peetud sõdade iseloomust tingituna leidsid naised end niikuinii sageli lahingolukorras -- kui näiteks nende konvoi tule alla või lõhkekehale sattus.

Obama administratsioon taotles 2013. aastal kõigi lahingüksuste avamist naistele aastaks 2016.

Kuigi see oli oodatud, kujutab Carteri avaldus endast teatud mõttes paradigmamuutust selles, kuidas Ühendriigid oma lahingüksusi näevad. Vaid viis aastat tagasi ei tohtinud ka homoseksuaalid avalikult sõjaväes teenida.

Muutust hakatakse rakendama niipea, kui see on teostatav pärast 2. jaanuari ja mitte hiljem kui 1. aprillil.

Mõned juhtivad vabariiklastest seadusandjad on juba väljendanud oma jahedat suhtumist otsusesse.

«Carteri otsusel avada lahingüksused naistele saavad olema olulised tagajärjed meie sõjaväelastele ja meie relvajõudude sõjapidamisvõimele,» ütlesid ühises avalduses senaator John McCain ja esindajatekoja liige Mac Thornberry, kes mõlemad juhivad relvateenistuse komiteesid.

«Me kavatseme hoolikalt ja põhjalikult läbi vaadata kogu tänase otsusega seotud dokumentatsiooni,» lisasid nad.

Kongressil on 30 päeva aega otsus läbi vaadata ja võimalus seda blokeerida, kuid Pentagoni ametiisikud on veendunud, et seda ei juhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles