USA kohus mõistis venemaalasest talibi eluks ajaks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irek Hamidullin
Irek Hamidullin Foto: SCANPIX

USA kohus mõistis eile eluaegse pluss 30-aastase vanglakaristuse Talibani ridades USA vägesid rünnanud 55-aastase endisele Vene tankikomandörile.

Vandekohus oli Irek Hamidullini tunnistanud augustis süüdi 15 süüdistuspunktis seoses rünnakuga Afganistani piiripolitsei eelpostile Pakistani piiri lähedal.

Hamidullin olevat muu hulgas sepitsenud vandenõu Ühendriikide helikopterite allatulistamiseks, USA ja Afganistani sõdurite tapmiseks ning kasutanud massihävitusrelva.

Talibite ridadesse siirdunud endise Vene sõjaväelase võtsid lahinguväljal kinni USA sõdurid.

Tõendid näitasid tema kontakte Talibani ja Haqqani võrgustiku juhtliikmetega.

Hamidullin juhtis võitlejate rühma rünnakus Camp Leyza eelpostile Afganistani kirdeprovintsis Khostis. 2009. aasta 28. novembril aset leidnud rünnakule eelnes prokuröride sõnul mitu kuud ettevalmistusi.

Talibani ja Haqqani heakskiidu saanud rünnakus oli Hamidullini võitlejatel kaasas isevalmistatud lõhkekehad, raskekuulipildujad ja õlalt tulistatavad raketid, millega sooviti hävitada Ühendriikide koptereid.

Kuid õhutõrjerelvad andsid tõrkeid ning Hamidullin andis võitlejaile korralduse naasta Pakistani, USA vastutules sai neist 20 surma.

Hamidullin võeti kinni järgmisel hommikul, kui ta avas ameeriklaste pihta tule Kalašnikovi automaadist.

USA õigussüsteem mõistab sageli kohut inimeste üle, keda kahtlustatakse ameeriklaste ohustamises või kahjustamises välismaal.

«See kohtuasi näitab taas meie otsusekindlust leida ja tuua kõiki vahendeid kasutades kohtu ette need, kes võtavad sihikule USA kodanikke,» ütles Ühendriikide peaprokuröri abi John Carlin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles