Blair: Süüria pole võrreldav Iraagi sõjaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Blair.
Tony Blair. Foto: Reuters/ScanPix

Suurbritannia endine peaminister, aastail 1997-2007 ametit pidanud Tony Blair rõhutas intervjuus, et sõjaline sekkumine terrorirühmitise Islamiriik vastu Süürias pole võrreldav sissetungiga Iraaki 12 aastat tagasi.

Peamise põhjusena tõi Blari välja, et erinevalt varasemast on lääneriikidel nüüd liitlasi Araabia maade näol. «Kui pärast 11. septembrit arvasid paljud riigid – see on teie mure, tegelege ise sellega – siis täna on kõigil maadel omad probleemid äärmuslusega,» lausus poliitik. 

«Isegi, kui me arvaks, et võime püsida Süüriast väljas, siis me ei saa – meie huvid on dramaatiliselt mängus,» lausus endine peaminister kolmapäevase parlamendiotsuse kohta, mis andis õiguse laiendada õhurünnakuid Iraagilt Süüriasse. Blair vihjas 13. novembri Pariisi terrorirünnakutele kui näitele: lubades terroristlikul Islamiriigil (ISIS) jõudu koguda, tuleb see lõpuks Euroopasse ja Ameerikasse sihtmärke otsima.

Blair on varem osaliselt vabandanud 2003 aastal alanud Iraagi sõja suhtes tehtud vigade osas. Ta tunnistas, et leidub tõetera väidetes, nagu oleks just tollane invasioon aidanud kaasa Islamiriigi tõusule tulevikus.

Kogemus olevat õpetanud: võitluses terrorismi vastu ei piisa pelgalt ainult diktaatorite kõrvaldamisest. «Küsimus on selles, kuidas kõige mõistlikumalt sekkuda,» rõhutas Blair. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles