Venemaa tõi Süüriasse oma moodsaimad tankid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tank T-90 Moskvas tänavusel võidupüha paraadil.
Tank T-90 Moskvas tänavusel võidupüha paraadil. Foto: Reuters/ScanPix

Tunnistajate sõnul on Venemaa saatnud Süüriasse president Bashar al-Assadile lojaalsete valitsusvägede poolel võitlema oma kõige viimase põlvkonna tankid T-90 – märk sellest, et algselt õhulöökidega piirduma pidanud sekkumine on eskaleerumas.

Tankid on toetamas valitsusvägede edasitungi Aleppo linnast lõuna pool, vahendab Iraani uudisagentuur Fars. Väidet kinnitavad ka sotsiaalmeediasse jõudnud pildid.

Ekspertide sõnul võib põhjuseks olla, et president al-Assadi vägede endi tankimudelid olid mässuliste aina kasvava relvavõimekuse tingimustes jäämas kaotajateks. T-90 on kaetud spetsiaalse lõhkesoomusega, mis suudab suure osa relvade plahvatusjõu neutraliseerida. Kuigi sõjamasinaid on kasutatud varem nii Tšetšeenias kui Ukrainas, on see nende esimene ametlikult kinnitatud rakendus sõjatsoonis, väidab analüütik Tim Ripley.

Venemaa on varem korduvalt rõhutanud, et nende sekkumine piirdub vaid õhulöökidega ning maavägesid neil riigis pole. Arvatakse, et T-90 saabumine peegeldab Moskva frustratsiooni al-Assadi jõudude üle, mis pole vaatamata venelaste toele suutnud kuigivõrd edasi liikuda: tagasi pole vallutatud mitte ühtegi tähtsamat linna ega keskust.

Analüütikud ütlevad, et pärast Vene reisilennuki hukku Egiptuse kohal oktoobris on Moskva pööranud rohkem tähelepanu ka terrorirühmitisele Islamiriik (ISIS). «Aga suurema osa tööst on teinud Venemaalt väljuvad strateegilised pikamaapommitajad. Kui tahad tihedat koordinatsiooni maavägedega ning kiiret reaktsiooniaega, siis läheb vaja rinde lähedal asuvaid baase. Eriti, kui kasutad helikoptereid,» kommenteeris Moskvas asuva mõttekoja Strateegia ja Tehnoloogia Analüüsikeskuse uurija Vassili Kašin. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles