Talibanilt nõutakse tõestust, et rühmitise juht on endiselt elus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulla Akhtar Mansour.
Mulla Akhtar Mansour. Foto: Reuters/ScanPix

Afganistani Talibani liikumist survestatakse üha jõulisemalt tõestama, et organisatsiooni liider mulla Akhtar Mansour, kes väidetavalt sai tulevahetuses haavata, on ikka veel elus.

Afganistani valitsuse pressiesindaja teatas reedel Twitteris, et Mansour on surnud. Äärmusliikumine on väite korduvalt tagasi lükanud, aga neid ei kiputa uskuma, sest Talibani eelmise juhi mulla Mohammad Omari surma varjati kaks aastat.

Kolmapäeval tulid Kabulist teated, et Mansour sai Pakistanis Quetta linna lähistel liikumise komandöride tüli järel puhkenud tulevahetuses raskelt vigastada. Reedel väitis valitsuse kõneisik, et Mansour ei jäänud ellu. «Talibani liider mulla Akhtar Mansour suri vigastustesse,» ütles Afganistani asepresidendi pressiesindaja Sultan Faizi Twitteris täpsemat infot edastamata.

Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid lükkas väite tagasi kui «alusetu» ning kinnitas, et mees on elus ja terve. Salapära suurendas veelgi helisalvestis, mille Taliban avaldas neljapäeval ja kus räägib võitleja, kelle majas tulevahetus toimus.

Mansouri grupi komandör Abdullah Sarhad, endine Guantánamo vang, nimetab Mansouri surmateadet «vaenlase propagandaks». Tekib küsimus: miks ei lase Taliban Mansouril endal kinnitada, et ta on elus? 

«Meie kõrgeim juht on kauges kohas, kus ta on kättesaadav vaid mõnele üksikule usaldusväärsele komandörile,» ütles Mujahid AFP-le. «Püüame talt lähemal ajal audioläkitust saada.» Mansour sai Talibani juhiks tänavu 31. juulil pärast liikumise kauaaegse juhi Omari surma teatavakstegemist.

Talibani ridades on esinenud Mansouri juhiksvalimise tõttu rahulolematust. Mõned juhtivad liikmed on keeldunud talle truudust vandumast, väites, et valimisprotsess viidi läbi ülepeakaela ja erapooletusreegleid rikkudes. Novembris eraldus Talibanist rühmitus, mida juhib mulla Mohamed Rasool.

Mansouri surm võib võimuvõitlust liikumises veelgi süvendada ning tuua kaasa rühmitusesisesed kokkupõrked. «Talibanis tekkis pärast Omari surma aastatepikkuse varjamise tunnistamist usalduskriis,» ütles Kabulis tegutsev sõjaväeanalüütik Jawed Kohistani.

«Aga nad teevad kõik, mis nende võimuses, et varjata Mansouri haavatasaamist või surma, mis vallandaks rühmituses uue sisevõitluse ja viiks veelgi suurema killustatuseni.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles