Afganistani islamiliikumine Taliban avaldas oma liidri audioläkituse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulla Akhtar Mohammad Mansour
Mulla Akhtar Mohammad Mansour Foto: SCANPIX

Afganistani islamiliikumine Taliban avaldas laupäeval oma liidri mulla Akhtar Mansouri audioläkituse, et tagasi lükata kuuldusi tema hukkumise kohta tulevahetuses.

«Pole mingit alust kuulujuttudel, et ma olen haavatud või tapetud Kuchlakis (Pakistanis Quetta lähedal),» öeldi audioläkituses, mille Talibani eestkõneleja edastas meediale.

Afganistani Talibani liikumist survestati üha jõulisemalt tõestama, et organisatsiooni liider Mansour, kes väidetavalt tulevahetuses haavata sai, on ikka veel elus.

Afganistani valitsuse pressiesindaja teatas reedel Twitteris, et Mansour on surnud. Äärmusliikumine on väite korduvalt tagasi lükanud, aga neid ei kiputa uskuma, sest Talibani eelmise juhi mulla Mohammad Omari surma varjati kaks aastat.

Kolmapäeval tulid Kabulist teated, et Mansour sai Pakistanis Quetta linna lähistel liikumise komandöride tüli järel puhkenud tulevahetuses raskelt vigastada.

Mansour sai Talibani juhiks tänavu 31. juulil pärast liikumise kauaaegse juhi Omari surma teatavakstegemist.

Talibani ridades on esinenud Mansouri juhiksvalimise tõttu rahulolematust. Mõned juhtivad liikmed on keeldunud talle truudust vandumast, väites, et valimisprotsess viidi läbi ülepeakaela ja erapooletusreegleid rikkudes.

Novembris eraldus Talibanist rühmitus, mida juhib mulla Mohamed Rasool.

Mansouri surm võib võimuvõitlust liikumises veelgi süvendada ning tuua kaasa rühmitusesisesed kokkupõrked.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles