Poola kaalub ligipääsu taotlemist NATO tuumarelvadele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taktikaline tuumapomm B61.
Taktikaline tuumapomm B61. Foto: SCANPIX

Poola kaitseministeerium võttis arutusele ligipääsu taotlemise tuumarelvadele NATO programmi läbi, mis lubab relvi mitte omavatel riikidel neid Ameerika Ühendriikidelt laenata.

Ministeerium kaalub tuumarelvade laenamist, et parandada riiklikku julgeolekut, sõnas asepeaminister Tomasz Szatkowski intervjuus Polsatile.

Poola meedia andmeil on tegemist esimese korraga, kui riigi ametnik on kinnitanud valitsuse soovi liituda NATO tuumarelvade jagamise programmiga.

28-liikmelises NATO-s on kolm tuumariiki – USA, Prantsusmaa ja Suurbritannia  –  kuid ainult ameeriklased pakuvad liitlastele tuumajagamisprogrammi raames relvi. Osana programmist võõrustavad USA taktikalisi tuumarelvi (pommid B61) Belgia, Saksamaa, Itaalia, Holland ja Türgi.

Rahuajal valvavad mittetuumariikidesse ladustatud tuumarelvi USA sõjaväelased. Sõja korral võiksid neid teoreetiliselt kanda asukohamaade hävituspommitajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles