Van Rompuy: Euroopa Liit võitleb ellujäämise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Van Rompuy ütles, et kui eurotsoon ellu ei jää, ei jää ellu ka Euroopa Liit.
Herman Van Rompuy ütles, et kui eurotsoon ellu ei jää, ei jää ellu ka Euroopa Liit. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit ei jää ellu, kui ühendus ei suuda ületada euroala kimbutavat võlakriisi, teatas täna ühenduse president Herman Van Rompuy.

«Oleme ellujäämiskriisis,» ütles Van Rompuy Brüsselis mõni tund enne seda, kui 16-liikmelise euroala rahandusministrid saavad kokku, et arutada ELi sekkumist vajada võivate Iirimaa ja Portugali võlakriisi lahendamist.

«Peame kõik üheskoos pingutama, et eurotsoon ellu jääks, sest kui eurotsoon ellu ei jää, ei jää ellu ka Euroopa Liit,» ütles ta AFP teatel mõttekojas Euroopa Poliitikakeskus.

Van Rompuy on siiski veendunud, et ühendus suudab kriisi ületada, sest liikmesriigid on asunud oma kulutusi kärpima vaatamata populismile ja suurtele tänavaprotestidele ning teades, et neid ähvardab valimiskaotus.

Iirimaa tunnistas eile, pool aastat pärast seda, kui ELi maad tõttasid appi Kreekale, et peab Brüsseliga kõnelusi võimaliku abipaketi üle. Ka Portugal on hoiatanud, et võib vajada finantsabi, sest ei suuda vabal turul mõistliku intressiga raha laenata.

Euromaad lõid mais pärast Kreeka võlakriisi puhkemist 440 miljardi euro suuruse kriisimehhanismi, et aidata hädast välja teisi euroala riike, mis liiga suurde võlga on sattunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles