Armeenlased kiitsid heaks põhiseadusmuudatused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Serž Sargsjani käis hääletamas pealinnas Jerevanis.
President Serž Sargsjani käis hääletamas pealinnas Jerevanis. Foto: SCANPIX

Armeenias eile peetud rahvahääletusel toetas üle 63 protsendi hääletanutest põhiseadusmuudatusi, mis suurendaksid parlamendi ja peaministri võimu, teatas keskvalimiskomisjon.

Kui laekunud olid andmed 807 valimisjaoskonnast 1997st, toetas põhiseadusmuudatusi 63,26 protsenti ja vastu oli 32,66 protsenti hääletanutest, näitasid keskvalimiskomisjoni veebiküljele postitatud andmed.

Referendumil osales 50,51 protsenti 2,5 miljonist hääleõiguslikust kodanikust.

Opositsioonierakond Armeenia Rahvuskongress teatas referendumitulemuste võltsimisest.

«Armeenia võimud rakendasid kogu võltsimisarsenali,» väitis partei, lisades, et nende andmetel ulatub võltsimiste maht 500 000 hääleni.

Radikaalsem opositsioon näeb reformis president Serž Sargsjani katset oma võimuperioodi pikendada, viimane aga väidab, et tal ei ole mingit kavatsust istuda ametiaja lõppedes 2018. aastal peaministritoolile.

Armeenia põhiseadus lubab presidendil võimul olla maksimaalselt kaks viieaastast ametiaega.

Sargsjani valitsus kirjeldas ettepanekut põhiseaduse muutmiseks kui sammu demokraatia tugevdamisel, mis parandab võimude tasakaalu ja tugevdab kohtuvõimu. Kohtunikke ei määraks enam president, vaid parlament.

Ettepaneku kohaselt valiks tulevikus presidendi parlament ja tema roll oleks suuresti sümboolne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles