Kohus määras 24 aastaks mehe orjastanud paarile kuue aasta pikkuse vangistuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Edet
Emmanuel Edet Foto: SCANPIX

Suurbritannia kohus määras meditsiinitöötajatest paari mõlemale liikmele kuue aasta pikkuse vanglakaristuse Nigeeriast pärit mehe orjastamise eest.

Praegu 40-aastane Ofonime Sunday Inuk saabus Ühendkuningriiki 1989. aastal ja temast sai sünnitusarst Emmanuel Edeti ja ta ämmaemandast naise Antan Edeti kodus koduabiline, edastab The Guardian.

Paar ei andnud sisserännanule armu ja tal tuli töötada 17 tundi päevas palka saamata. Ainus tasu oli toit ja peavari.

Kohtus ilmnes, et Edetid tõid Inuki riiki salaja ja selle tõttu puudusid Briti migratsiooniametil tema kohta õiged andmed. Kui ametnikud mehe kohta uurima hakkasid, teatas paar, et see on nende poeg.

Inuk töötas Edetite majapidamises 24 aastat 17 tundi päevas tehes nii majapidamis- kui aiatöid ning hoolitsedes paari kahe poja eest.

Mingitel aegadel ei olnud tal isegi oma tuba, kus magada, vaid ta pidi magama eeskoja põrandal.

Inukil õnnestus Briti migratsioonivõimudele endast teada anda 2013. aasta jõulude ajal, kui Edetid olid Nigeerias sugulaste juures külas. Politsei arreteeris paari 2014. aasta märtsis ja neile esitatai süüdistus orjapidamises.

Harrow kohtus eile aset leidnud istungil sõnas kohtunik Graham Arran, et paari suhtumine oma orja oli kohutav.

«Ta oli orjatööd tehes muutunud apaatseks ja ta ei osanud enam enda eest seista. Pere andis talle vahel kümme naela taskuraha, kuid see oli ka kõik. Vaid lihavõtete ja jõulude ajal sai ta rohkem raha, kuid seda andsid paarile külla tulnud. Tegelikkuses ei saanud see mees oma töö eest pennigi. Julm on juhtumi juures see, et ta pidi orjama väga pikka aega, mis võttis talt võimaluse elada normaalset elu. Selle tõttu on tal terviseprobleeme ja raskusi uue elu alustamisega,» teatas kohtunik.

Kohtus ilmnes, et Edetid võlgnevad talle pikaajalise teenistuse eest sadu tuhandeid naelu.

Loode-Londonis Perivale`is elanud meditsiinitöötajate paar mõisteti kohtus süüdialaealise vastu suunatud julmuses, orjapidamisest ja inimsmugeldamises. Inuk oli Ühendkuningriiki saabudes alaealine.

Prokurör Caroline Carberry sõnul tunneb Inuk, et temalt on ta parimaad aastad võetud.

«Ta kannatab alaväärsuskompleksi all ja tal on suhtlemisprobleeme. Ta on kurb, üksildane ja depressioonis. Ta ei näe tulevikku, vaid mõtleb enesetapule,» teatas prokurör.

Kuigi Inuk oli ori 24 aastat pere ori, hakkas Ühendkuningriigis kehtima orjastamist keelav seadus alles 2009. aastal ning selle tõttu sai orjapidajaid karistada vaid ajavahemiku 2010 – 2013 eest.

Inuk sõnas kohtus, et Edetid võtsid ta passi ära ja sõnasid, et kui ta nende majast lahkub, siis saadavad Briti võimud tema kui illegaalse immigrandi välja.

Kohtus ilmnes, et jälgede segamiseks tõid Edetid siis 13- või 14-aastase Inuki Nigeeriast Ühendkuningriiki läbi Iisraeli ja teesklesid, et ta on nende poeg.

Inuk läks Nigeeriast Edetitega kaasa, kuna lootis Ühendkuningriigis paremat elu ja haridust saada.

Inuk pidas ka päevikut, kuhu ta juhtumid kirja pani ning selles ilmnes, et ta kõnetas majaperemeest «Sir» ja tema naist «Ma».

Inuk tegi mitu põgenemiskatset, kuid need ebaõnnestusid. 2005. aastal rääkis ta oma karmist elust Edetite sõbrale ja politseile, kuid teda ei usutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles