Põgenik elust Islamiriigi linnas: kümneaastased relvastatud lapsed ja laibad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad Raqqas
Islamiriigi võitlejad Raqqas Foto: SCANPIX

Süüriast pärit Suleiman paljastas USA kanalile CNN, milline on elu äärmusrühmituse võimu all olevas Raqqas, kust ta põgenema pääses.

Suleimani sõnul ei ole Süüria põhjaosas asuv Raqqa enam see linn, mis ta kunagi oli, pigem meenutab lahinguvälja, kus on näha äraraiutud päid ja surnukehi.

Islamiriigi treeninglaagrites džihadistideks koolitatud lapsed patrullivad relvastatuna tänavatel.

«Nende laste seas on ka kümneaastaseid, kelle käes on AK-47 ja nad oskavad seda kasutada. See ei saa olla tegelik elu, kuid seal on see tegelikkus,» teatas põgenik.

Suleiman lisas, et need lapsed hüüavad tänaval liikujatele solvanguid ja neile ei tohi midagi öelda ega korrale kutsuda, sest tegemist on Islamiriigi võitlejatega.

Suleimanil õnnestus inimsmugeldajate abil koos perega Süüriast Raqqast Türki põgeneda, kuid enne elasid nad paar aastat igapäevases surmahirmus.

 «Ma ei lubanud oma lastel majast välja minna, sest nad oleksid võinud surma saada. Lapsed ei saanud minna ka kooli. Meist said meie enda kodus vangid,» jätkas süürlane.

Mehe sõnul muutis Islamiriik varem vaba- ja edumeelse Raqqa põrgulikuks paigaks.

«Arste Raqqas enam peaaegu ei olegi ja need, kes alles, peavad alluma Islamiriigi käskudele. Iga päev tekivad seal leivajärjekorrad, kuid kõigile leiba ei jätku,» meenutas süürlane.

Suleimani sõnul on Islamiriik loonud Raqqas olukorra, kus inimesed on sunnitud nälja tõttu nendega liituma.

«Need, kes liituvad selle äärmusrühmitusega, saavad süüa ja jäävad ellu. Need, kes seda ei tee, on surmalapsed. Raqqas ei ole enam ammu elektrit, toitu, vett ja raha. Islamiriigi võitlejaks hakkamine päästab näljast, kuid mitte surmast,» lausus põgenik.

Islamiriigi võitlejad liiguvad linnas karjudes, et inimesed peaks olema nende poolt või nende vastu, vahepealset varianti ei ole.

Suleimani sõnul on tekkinud nii-öelda vennatapusõda, sest mitte keegi ei usalda mitte kedagi. Kõik kahtlustavad kõiki Islamiriigi käsilasteks olemises.

Suleiman ja ta pere loodavad Türgist edasi Euroopasse, esmalt Kreeka mõnele saarele jõuda, nii nagu kümned tuhanded süürlased on sinna läinud enne neid.

«Tahan, et mu lapsed kasvaksid üles rahulikus keskkonnas ja saaksid hea hariduse. Tahan näha oma silmaga, et maailmas on veel paiku, kus ei ole sõda,» teatas mees.

Raqqale teeb õhurünnakuid USA loodud koalitsioon, kuna tegemist on Islamiriigi jaoks tähtsa kantsiga. USA president Barack Obama lubas, et nimetatud äärmusrühmitus hävitatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles