Prantsusmaa andis välja juhised terrori korral käitumiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse peaministri Manuel Vallsi sõnul on terrorism püsiv oht, millega tuleb õppida elama.
Prantsuse peaministri Manuel Vallsi sõnul on terrorism püsiv oht, millega tuleb õppida elama. Foto: AFP/SCANPIX

Prantsusmaa valitsus andis välja ametliku juhise selle kohta, kuidas käituda terrorirünnaku korral.

Nõuanded on esitatud samasuguse koomiksina nagu lennuki istmetaskute turvakaardid. Prantsuse võimud plaanivad need paigutada avalikesse kohtadesse nagu rongijaamad, raekojad, poed ja muuseumid.

Rünnaku korral soovitatakse peaasjalikult kolme asja: põgeneda, varjuda, anda häiret.

Esimese asjana soovitabki plakat põgenemist, märkides, et teisi tuleks aidata, kuid samas ennast mitte ohtu panna. Ohutsoonist välja jõudnutel soovitab plakat hoiatada ka teisi, et nad eemale hoiaksid. Turvalisse kohta jõudes tuleks ka ametivõime häiretelefonile helistades informeerida.

Kui pagemine pole võimalik, soovitatakse varjuda – ideaalis lukustatavasse ruumi, kuhu annab end barrikadeerida. Selles ruumis soovitatakse välja lülitada tuled ja elektroonika, hoida eemale akendest ja hoida maadligi.

Kui kinnisesse ruumi peituda pole võimalik, soovitatakse varjuda mõne seina või samba taha ning võtta maha telefoni helin ja värinalarm.

Kui julgeoleku- ja päästejõud kohale jõuavad, ei tohiks inimesed nende poole tormata ega teha järske liigutusi. Selle asemel soovitatakse käed üles tõsta nii, et peopesad on nähtaval, ja jälgida politseiinstruktsioone.

«See on püsiv oht, millega me peame õppima elama,» nentis peaminister Manuel Valls telekanalile BFM.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles