Türgi jätab sõdurid Iraaki, kuid neile lisa ei vii

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu.
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu. Foto: AP/Scanpix

Türgi lõpetab sõdurite viimise Iraaki, kuid ei vii ära seal juba viibivaid üksuseid, teatas Türgi välisministeerium Bagdadi nõudmise peale eemaldada Iraagi põhjaosas, Mosuli kandis asuvad Türgi sõjaväelased.

Türgi välisministeeriumi pressisekretäri sõnul rääkis välisminister Mevlüt Çavuşoğlu esmaspäeval telefonitsi oma Iraagi ametivenna Ibrahim al-Jaafariga ja tõotas austada Iraagi territoriaalset terviklikkust.

Eelnevalt ütles Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu, et tahab võimalikult pea sõita Bagdadi vaigistama tüli Türgi sõdurite pärast, kes koolitavad terrorirühmitusega Islamiriik (ISIS) võitlevaid kurdi võitlejaid pešmergasid.

Esinedes võimul oleva Õigluse ja Arengu Erakonna (AKP) parlamendifraktsiooni ees, ütles valitsusjuht, et Türgi sõjaväelaste kohalviibimist muul moel seletavad isikud on kaasatud «teadlikku provokatsiooni».

Tema sõnul läksid Türgi sõjaväelased Iraaki Mosuli kuberneri palvel ning osalevad 2000 kurdi võitleja koolitamises välilaagris Mosuli lähedal. Seejuures rõhutas peaminister, et Türgi «ei himusta kellegi ala».

Bagdad oli eelnevalt nõudnud, et Türgi viiks oma sõdurid Iraagist ära, nimetades toimuvat oma suveräänsuse rikkumiseks. Iraagi peaminister Haidar al-Abadi andis 6. detsembril Türgile sõjaväelaste äraviimiseks aega 48 tundi, ähvardades tõsiste meetmetega.

Reaktsioon järgnes 150-300 Türgi sõjaväelase viimisele Iraaki, millest saadi teada meedia kaudu. Sõjaväelased saabusid Iraaki soomustehnikal koolitama ISISe vastu võitlevaid Iraagi kurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles