Iraak kutsus NATOt mõjutama Türgit sõdureid välja viima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi peaminister Haider al-Abadi
Iraagi peaminister Haider al-Abadi Foto: SCANPIX

Iraak esitas NATO-le palve avaldada oma liikmesriigile Türgile survet sõdurite äraviimiseks Iraagi põhjaosast. Türgi on keeldunud sõdureid koju toomast, kuid lubanud, et täiendavaid üksusi piirkonda ei viida.

«NATO peab kasutama oma mõjujõudu ja ärgitama Türgit lahkuma viivitamatult Iraagi pinnalt,» ütles peaminister Haider al-Abadi, kes rääkis sel teemal alliansi peasekretäri Jens Stoltenbergiga.

Venemaa sõnul on Türgi sõdurite viibimine Iraagis ebaseaduslik.

Türgi välisministeeriumi pressisekretäri sõnul rääkis välisminister Mevlüt Çavuşoğlu esmaspäeval telefonitsi oma Iraagi ametivenna Ibrahim al-Jaafariga ja tõotas austada Iraagi territoriaalset terviklikkust.

Eelnevalt ütles Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu, et tahab võimalikult pea sõita Bagdadi vaigistama tüli Türgi sõdurite pärast, kes koolitavad äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) võitlevaid kurdi võitlejaid pešmergasid.

Tema sõnul läksid Türgi sõjaväelased Iraaki Mosuli kuberneri palvel ning osalevad 2000 kurdi võitleja koolitamises välilaagris Mosuli lähedal. Seejuures rõhutas peaminister, et Türgi «ei himusta kellegi alasid».

Davutoğlu sõnul olid Iraagi kaitseministeerium ja politsei asjast teadlikud, Bagdad on seda eitanud.

Ühendriikide kaitseministeerium on kutsunud Türgit ja Iraaki üles lahendama küsimust diplomaatilisel teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles