Austraalia ekspeaminister: me ei saa jääda lõputult eitama suure probleemi olemasolu islamis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia endine peaminister Tony Abbott.
Austraalia endine peaminister Tony Abbott. Foto: SCANPIX

Austraalia endine peaminister Tony Abbott väitis täna, et kõik kultuurid ei ole võrdsed ning et lääs peaks kuulutama oma üleolekut suurt probleemi kätkeva islami suhtes.

Abbott kaotas valitsusjuhi koha liberaalse partei sisemise võimuvõitluse käigus septembris tollasele sideministrile Malcolm Turnbullile, kuid on jäänud endiselt poliitikasse. Nüüd kutsub ta läänt üles kuulutama meie kutuuri selget üleolekut kultuurist, mis õigustab inimeste tapmist Jumala nimel.

Ühtlasi ärgitas veendunud katoliiklane Abbott austraallasi lõpetama vabandamise oma läänelike väärtuste pärast.

«Me ei saa jääda lõputult eitama suure probleemi olemasolu islamis,» kirjutas ta ajalehes Sydney Daily Telegraph ilmunud arvamusloos.

«Islamil pole kunagi olnud omaenda versiooni reformatsioonist ja valgustusest või sellest tulenevat pluralismi sallimist ning kiriku ja riigi lahutamist.

Abboti sõnul on õnneks olemas palju moslemiliidreid, kes arvavad, et nende usk vajab uuendamist ja lahtiütlemist prohvet Muhamedi tapa või saa tapetud mõtteviisist.

Abbott lisas, et austraallased peavad tegema enam lääne kultuuri edendamiseks, ning mitte olema vabandaval positsioonil väärtuste osas, mis on teinud Austraaliast vaba, õiglase ja jõuka riigi.

«Ei ole kultuuriliselt hoolimatu nõuda lojaalsust Austraalia ja austust lääne tsivilisatsiooni suhtes. Kultuurid ei ole võrdsed,» märkis ta.

Mitmed Austraalia poliitikud on Abbotti sõnad kui vaenu põhjustavad hukka mõistnud. «Mida kiiremini Tony Abbott Austraalia poliitmaastikult kaob, seda parem temale ja Austraalia ühiskonnale,» ütles roheliste liider Richard Di Natale Sky Newsile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles