Allikas: Iraan alustas uraani vedamist Venemaale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2007. aasta satelliitfoto Fordo tuumarajatisest.
2007. aasta satelliitfoto Fordo tuumarajatisest. Foto: SCANPIX

Iraani tuumaprogrammi osas saavutatud rahvusvahelise lepingu kohaselt alustas Teheran väherikastatud uraani vedamist Venemaale ning see protsess viiakse lõpule detsembri lõpuks, teatas Vene diplomaatiline allikas täna Interfaxile.

«Väljaveoprotsess on käimas, see viiakse lõpule enne detsembri lõppu,» ütles allikas.

Allika sõnul on tegemist kahesuunalise protsessiga, mis näeb ette väherikastatud uraani toimetamist Iraanist Venemaale ning Vene loodusliku uraani tarnimist Iraani.

«Väherikastatud uraan toimetatakse Venemaale, kuid seal on teised komponendid, mida võidakse viia ladustamiseks Kasahstani,» ütles allikas.

Viinis 14. juulil sõlmitud tuumaleppe kohaselt kohustus Iraan vähendama väherikastatud uraani varusid 10 tonnist 300 kilogrammini.

Venemaa peab Iraaniga ka kõnelusi Fordo tuumakompleksi ümberkorraldamise üle.

«Fordot puudutavad läbirääkimised on käimas, konkreetseid kokkuleppeid ei ole veel saavutatud,» ütles allikas, lisades, et Iraan on alustanud tsentrifuugide demonteerimist Fordos kooskõlas rahvusvahelise tuumaleppega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles