FBI: California tulistajad radikaliseerusid enne kohtumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
California tulistajad Tashfeen Malik (vasakul) ja Syed Farook mullu suvel Chicago rahvusvahelises lennujaamas.
California tulistajad Tashfeen Malik (vasakul) ja Syed Farook mullu suvel Chicago rahvusvahelises lennujaamas. Foto: SCANPIX

Californias San Bernardinos veresauna korraldanud mees ja naine olid omandanud äärmuslikud vaated juba enne kohtumist, ütles USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktor James Comey täna kongressile.

FBI terrorijuurdluse käigus avastati, et USA-s sündinud Syed Farook ja pakistanlanna Tashfeen Malik said innustust välismaa terrorirühmitustest ning rääkisid džihaadist ja märtrisurmast juba 2013. aastal, ütles Comey.

Juurdlustulemused näitavad, et nad olid tegelikult radikaliseerunud juba enne teineteisega interneti teel kurameerima hakkamist.

«Ja internetis rääkisid nad teineteisega džihaadist ja märtrisurmast juba 2013. aasta lõpus, enne kui nad kihlusid ning seejärel abiellusid ja USA-s koos elama hakkasid,» ütles Comey senati õiguskomisjonis.

«Me usume ka, et nad said innustust välismaa terroriorganisatsioonidest.»

FBI teeb kõvasti tööd, et välja selgitada, kas abielupaaril oli kaaslasi, kes neid aitasid, toetasid või varustasid, lisas Comey. «Teeme kõvasti tööd ka selle nimel, et teada saada, kas neil oli veel plaane.»

Farook ja tema abikaasa Tashfeen Malik hukkusid 3. detsembril tulevahetuses politseiga. Enne seda lasid nad Farooki töökoha jõulupeol San Bernardinos maha 14 inimest ja haavasid 21.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles