USA liitub kliimakõnelustel ambitsioonikat lepet nõudva koalitsiooniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktivisid on Pariisi kliimakonverentsi ajal teinud pidevaid protestiaktsioone, et konverentsil ei võetaks taas kord vastu sisutühja tegevuskava.
Aktivisid on Pariisi kliimakonverentsi ajal teinud pidevaid protestiaktsioone, et konverentsil ei võetaks taas kord vastu sisutühja tegevuskava. Foto: SCANPIX

USA liitub Euroopa Liidu ja 79 arengumaa koalitsiooniga, mille eesmärk on jõuda Pariisi kliimakonverentsil ambitsioonika ja siduva kliimasoojenemist pidurdava leppeni, ütles välisminister John Kerry kolmapäeval.

Euroopa Liit teatas kliimasoojenemise tagajärgede suhtes kõige enam haavatavate Aafrika, Kariibi mere ja Vaikse ookeani riikide koalitsiooniga liitumisest teisipäeval.

«See on riikide rühm, mis on täielikult pühendunud tagamisele, et kokkuleppe oleks tõeliselt ambitsioonikas,» ütles Kerry Pariisis, kus 195 riiki üritavad sõlmida kliimapakti ülemaailmset soojenemist põhjustava süsinikusaaste kärpimiseks.

«Kliimamuutusega toimetulekuks läheb vaja põhimõttelist muutust selles, kuidas me oma planeedil energiat kasutame,» lausus Ühendriikide esidiplomaat.

Koalitsioonis valitsevad erimeelsused väikeste saareriikide vahel, kes kutsuvad maailma piirama kliimasoojenemist sel sajandil 1,5 kraadiga Celsiuse järgi tööstusrevolutsiooni eelse keskmise temperatuuriga võrreldes, ja nende vahel, kes rahulduksid 2 kraadi eesmärgi täitmisega.

Koalitsiooni ei kuulu näiteks India, Hiina ja Brasiilia.

Euroopa Komisjoni energiavolinik Miguel Arias Cañete on kutsunud riike kliimakõneluste viimastel päevadel riikiderühmaga liituma.

Läbirääkimistel avaldati reedel uues mustand, millest selgub, et kõnelustel on tehtud mitmeid edusamme kokkuleppe suunas, kuid mõned küsimused on veel õhus enne kõneluste lõppu 11. novembril.

Dokument näitab «esiletõusvaid kompromisse» teel ajaloolise leppeni, lausus Prantsuse välisminister Laurent Fabius.

Esimene 48-leheküljeline mustand avalikustati 5. detsembril, kuid uus mustand kärbiti 29-leheküljeliseks.

Dokumendis on esile toodud umbes 100 muudatuskohta, mille asjus tuleb veel langetada otsuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles