Põhja-Korea liider vihjas vesinikupommi olemasolule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea liider Kim Jong-un vihjas, et stalinistlik tuumariik on välja arendanud vesinikupommi.

Kim mainis hiljutisel ringkäigul ajaloolises sõjaväerajatises, et Põhja-Korea on juba võimas tuumariik, mis on valmis lõhkama oma suveräänsuse usaldusväärseks kaitsmiseks tuuma- ja vesinikupommi, vahendas täna ametlik uudisteagentuur KCNA-

Pyongyang on katsetanud kolmel korral aatomituumade lõhustumisel põhinevat tuumapommi.

Vesiniku ehk termotuumapomm põhineb aatomituumade ühinemisel ahelreaktsioonis, mis toob kaasa palju tugevama plahvatuse.

Põhja-Korea on ka varem tugevamate, võimsamate relvade omamisele vihjanud, ent Kimi märkused olid esimene teadaolev vihje vesinikupommile.

Pyongyang on teinud palju kinnitamata väited oma tuumaarsenali kohta. Muuhulgas on kommunistlik riik hoobelnud võimekusega rünnata USA mandriosa, mida enamik eksperte peab ebausutavaks.

USA eksperdid hoiatasid septembris, et Pyongyang võib tegeleda isotoopide eraldamisega keerukamate ja võimsamate tuumapommide valmistamiseks pärast Põhja-Korea teadaannet riigi tähtsaima Yongbyoni tuumakompleksi taaskäivitamisest.

Washingtonis tegutsev mõttekoda Teaduse ja Rahvusvahelise Julgeoleku Instituut (ISIS) teatas, et satelliidifotode analüüs ei kinnita kõigi Yongbyoni rajatiste täismahus funktsioneerimist, ehkki mitmed märgid viitavad reaktori ja uraanirikastustehase katkendlikule tööle.

ISIS hoiatas ka, et Yongbyonis võib käia ehitustöö uue radiatsiooni kaitsekambri kallal, mis võib olla suunatud isotoopide eraldamisele reaktoris toodetud kiiritatud materjalist.

«Varasemate satelliidifotode analüüsi põhjal nähtav muster on kooskõlas võimaliku isotoopide eraldamise rajatisega, kus võib toimuda ka triitiumi eraldamine,» lisas mõttekoda.

Triitium on võtmeelement termotuumarelva ehk vesinikupommi väljatöötamise protsessis.

Põhja-Korea on korraldanud tuumakatsetuse aastail 2006, 2009 ja 2013. Esimesel kahel korral õhiti plutooniumpomm. Kolmanda puhul kasutati lõhustuva materjalina arvatavasti uraani, ent sellele puudub kinnitus.

«Seda, kas Põhja- Korea on võimeline valmistama triitiumi kasutades tuumarelvi, on teadmata. Meie hinnangul on see jätkuvalt tehniline probleem, mida riik ei ole suutnud veel lahendada,» sõnas ISIS.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles