Leedu president õigustas põgenike toetuste kärpimist: me ei saa neile maksta rohkem kui Leedu inimestele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė. Foto: SCANPIX

Leedu president Dalia Grybauskaitė õigustas hiljutist otsust kärpida põgenikele makstavaid sotsiaaltoetusi, sest see kiirendaks nende lõimumist ning oleks Leedu kodanike suhtes õiglane.

President tõi hoiatavaks näiteks Prantsusmaa ja Belgia, kus migrandid elavad getodes, saavad suuri toetusi ega tee tööd.

«Sellistes getodes on neil risk radikaliseeruda ja meie ühiskonda ohustada,» ütles Grybauskaitė neljapäeval avaldatud usutluses.

«Me ei saa maksta põgenikele rohkem kui Leedu inimestele,» lisas ta.

Leedu sotsiaal- ja tööminister Algimanta Pabedinskienė tegi novembris teatavaks otsuse kärpida põgenikele endi sisseseadmiseks makstavat toetust 456 eurolt 204ni. Lisaks saavad nad kuus kuud 204 eurot igakuist toetust, mis alates seitsmendast kuust kahaneb poole võrra.

Grybauskaitė sõnul moodustab 204 eurot 83 protsenti Leedu keskmisest pensionist. ÜRO ametnike ja vabaühenduste väitel ei jõua põgenikud selle ajaga elatusallikat leida ning peavad edaspidi vaesuses virelema.

Järgmisel nädalal peaks Kreekast saabuma Leedu jaoks esimene Euroopa Liidu kava alusel ümberpaigutatav iraagi perekond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles