USA kahtleb Põhja-Korea liidri väites

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un paraadi tervitamas.
Kim Jong-un paraadi tervitamas. Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriigid seadsid kahtluse alla Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni väite, nagu oleks tema kodumaa välja arendanud vesinikupommi.

Valge Maja pressiesindaja Josh Earnesti sõnul seavad Ameerika Ühendriigid tõsise kahtluse alla Kimi teate, et Põhja-Korea on lisaks tuumapommile ka vesinikupomm. Samuti viitas Earnest Põhja-Korea režiimi destabiliseerivatele sammudele.

Põhja-Korea riikliku uudisteagentuuri KCNA teatel mainis Kim hiljutisel ringkäigul ajaloolises sõjaväerajatises, et tema kodumaa on juba võimas tuumariik, mis on valmis lõhkama oma suveräänsuse usaldusväärseks kaitsmiseks tuuma- ja vesinikupommi.

Pyongyang on katsetanud kolmel korral aatomituumade lõhustumisel põhinevat tuumapommi. Aastatel 2006 ja 2009 õhiti plutooniumpomm, 2013. aastal kasutati arvatavasti uraani, ent sellele puudub kinnitus. Vesinikupomm on aga tuumapommist võimsam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles