Türgi president välistab Iraaki viidud vägede väljatoomise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: AP/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles, et riigi sõdurid saadeti Põhja-Iraaki andma väljaõpet võitluseks terrorirühmitusega Islamiriik (ISIS), mitte lahingmissioonile, ja nende äratoomine ei tule kõne allagi.

Türgi on paigutanud mitusada sõdurit Iraagi Bashiqa piirkonda, ISISe käes olevate alade lähedusse. Iraagi võimud nõuavad nende kohest väljaviimist.

«See, mida nad Bashiqas ja laagris teevad, on väljaõppe andmine,» ütles Erdoğan neljapäeva õhtul Ankaras pressikonverentsil.

«Meie sõdurite arv kasvab või kahaneb sõltuvalt treenitavate pešmergade arvust. Nende väljatoomine ei tule kõne allagi.» Kui Türgi vägesid välja ei vii, on Bagdad ähvardanud viia asja ÜRO Julgeolekunõukokku Iraagi väitel sisenesid nood riiki ebaseaduslikult.

Türgi väljaõppeprogramm Mosuli lähedal baasis on kestnud juba pikemat aega, kuid eelmisel nädalal suurendas Ankara oma kohalolekut piirkonnas.

Mosul on Islamiriigi tähtsaim keskus Iraagis. Selle lähedal asuv baas on Türgi jaoks oluline tugipunkt, kust on võimalik alustada maavägede operatsiooni džihadistide vastu. Väidetavalt on tugevdanud oma kohalolekut selles piirkonnas ka Ankara vana vaenlane, kurdide mässuline ühendus Kurdistani Töölispartei (PKK).

Erdoğan kohtus kolmapäeval Iraagi kurdi liidri Massud Barzaniga, kel on Türgi valitseva Õigluse ja Arengu Parteiga (AKP) pikaajalised sidemed.

Erdoğan ütles, et Türgi, USA ja Põhja-Iraak kohtuvad 21. detsembril kõigi probleemide arutamiseks. Kohtumiskohta ta ei öelnud.

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu vestles neljapäeval Washingtoni palvel telefonitsi USA asepresidendi Joe Bideniga. Ta teavitas Bidenit alates märtsist Bashiqas läbi viidud väljaõppest ning meetmetest välilaagri ja selle elanike kaitseks.

Davutoğlu kinnitas, et Türgi austab Iraagi territoriaalset terviklikkust ning on valmis kokkuleppel Bagdadiga andma panuse võitlusse ISISega.

Küsimust arutasid ka Türgi ja Iraagi välisministeeriumi ja luure juhid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles