PVO: Iisrael peab ISi takistamiseks palestiinlastega rahu sõlmima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Palestiina lipuga.
Meeleavaldajad Palestiina lipuga. Foto: SCANPIX

Iisraelis ja okupeeritud territooriumitel jätkuv konflikt ja palestiinlastele oma riigi keelamine on kasulik äärmusrühmitustele nagu Islamiriik (IS), sõnas Palestiina Vabastusorganisatsiooni (PVO) peasekretär Saeb Erakat täna Roomas.

Islamiriiki on võimalik alistada ainult juhul, kui Palestiina küsimuses on jõutud lahenduseni ning kui Araabia riikides kehtestatakse demokraatia, sõnas ta.

«Alates islami algusest on olnud inimesi ja organisatsioone, kes kuritarvitavad religiooni enda huvides. Daesh on selles reas 803.,» sõnas ta.

«Te ei alista Daeshi kuulide, sõjalennukite jms,» lisas Erakat.

Viha, mis toidab rühmitusi nagu Islamiriik, õõnestab peasekretäri sõnul temasuguste inimeste tegevust, kes otsivad Iisraeliga rahu läbirääkimiste teel.

Erakat kritiseeris ka Iisraeli asundustegevust, mis diplomaatilise lahenduse saavutamist õõnestab.

«Olen lubanud palestiinlastele 23 aastat, et me saavutame oma vabaduse ja väärikuse. Mida olen ma oma rahvale toonud? 200 000 asuniku asemel on nüüd 600 000 ja Iisraeli peaminister tunneb uhkust selle üle, et tema lipukirjaks on «Minu ametiajal ei mingit Palestiina riiki»».

«Kui homme tuleks minu ja (Palestiina presidendi Mahmud - toim) Abbasi suguste inimeste asemele nemad (džihadistid - toim) ja nad hakkavad iisraellasi tapma, kes miljardi araablase seast oleks selle vastu?» küsis ta konverentsil Roomas.

Iisraeli siseministri Silvan Shalomi sõnul ei saa juudiriik kaaluda oma julgeolekut ohustava Palestiina riigi tekkimist.

«Kui me katsume oma naabritega rahus elada, vastatakse sellele rakettidega,» kommenteeris Shalom konverentsil Erakati sõnavõttu.

Roomas algas eile Vahemere piirkonna julgeolekukonverents.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles