Prantsuse peaminister hoiatas riiki kodusõja eest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse peaminister Manuel Valls.
Prantsuse peaminister Manuel Valls. Foto: SCANPIX

Prantsuse  peaminister Manuel Valls hoiatas enne homset kohalike valimiste teist raundi, et Rahvusrinde võimuletuleku korral võib riigis puhkeda «kodusõda».

Sotsialistist peaministri sõnutsi süvendaks Rahvusrinne lõhestumist Prantsuse ühiskonnas, vahendab Financial Times viimase eilset raadioesinemist.

«See lõhestumine võib viia kodusõjani,» väitis Valls. «On teine nägemus, nägemus Vabariigist ja selle väärtustest... Paremäärmuslased tegelikult kasutavad petuskeemi, sest nende platvorm on petuskeem. See eksitab inimesi.»

28 protsendiga Prantsuse kodanike häältest on Rahvusrinne homme soodsal stardipositsioonil kuues piirkonnas ning võib haarata võimu enda jaoks esimestes kohalikes nõukogudes, hakates vastutama rongiliikluse, keskkoolide ehitamise ning kultuuri- ja majandustoetuste eest. See annaks kinnitust Rahvusrinde liidri Marine Le Peni tõusust ajal, mil presidendivalimisteni jääb alla kahe aasta.

Prantsuse poliitiline peavool on antud väljavaatest šokis.

Valitsevad sotsialistid on palunud oma kandidaatidel põhjas, idas ja kagus kõrvale astuda, et võimendada paremtsentristide võimalusi ning välistada Rahvusrinde võit. Paremtsentristid omakorda on keeranud rooli vasemale.

Taktika on riskantne, kuna võib kinnitada Le Peni hinnangut, et peavoolu vasak- ja paremleer on tegelikult üks ja seesama – võimetud talitsema rekordilist töötust ja kaitsma Prantsusmaad islamiterrori eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles