Lavrov: maailm vajab terrorismi vastu II maailmasõja-laadset allianssi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov
Venemaa välisminister Sergei Lavrov Foto: SCANPIX

Venemaa välisminister Sergei Lavrov kutsus eile maailma ühinema terrorismi vastu viisil, nagu seda tegid lääneriigid ja Nõukogude Liit heitluses natsi-Saksamaa vastu.

«Kui meie prioriteediks on terrorismi seljatamine, siis peame asetama kõik teisejärgulise kõrvale, nagu tegime Teise maailmasõja ajal,» lausus Lavrov. «Kõik ideoloogiad asetati kõrvale ja loodi koalitsioon.»

See eesmärgi selgus on puudu rahvusvahelise kogukonna vastuses Süüria kriisile, sest lääneriikide nõudmised Bashar al-Assadi võimult loobumine on viga, arvas Lavrov.

«Assadi tõttu jätavad nad ISIS-e laienema,» lausus minister, kasutades äärmusrühmituse Islamiriik (IS) varasemat nimekuju. Küsimused Süüria edasisest juhtkonnast peab jääma süürlaste enda otsustada, lisas ta.

Sama põhimõtet kasutati ka Liibüas, kuid selle küsimuse lahendamine väljastpoolt on võimatu, ütles Lavrov, ning hoiatas sanktsioonidega ähvardamise ohu eest Liibüa osapoolte motiveerimisel.

«Kui sanktsioone kasutatakse diplomaatia aseainena, siis see on vale. Kaotame diplomaatia ja veenmise kultuuri.»

Iraak, Liibüa ja Jeemen peaksid kõik olema hoiatavaks eeskujuks väljastpoolt muutuse pealesurumise eest, ütles minister. «Kõik need riigid on nüüd palju halvemas seisus, kui enne režiimimuutust.»

«Prioriteetide asjus peab olema selgus. Vastumeelsus võidelda ühise vaenlase vastu pole meie jaoks pragmaatiline, see on ülimalt ideoloogiline,» lausus Lavrov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles