Fabius: kliimaleppe eesmärk on hoida tõus alla kahe kraadi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiffeli tornilt Pariisis võib lugeda tugevat sõnumit - «1.5 kraadi».
Eiffeli tornilt Pariisis võib lugeda tugevat sõnumit - «1.5 kraadi». Foto: SCANPIX

ÜRO kliimakonverentsi korraldajamaa Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius andis täna konverentsile üle 195 riigi lepingu eelnõu kasvuhoonegaaside emissiooni piiramiseks.

Ligi kaks nädalat kestnud kõnelusi juhtinud Fabius andis leppe teksti üle ministrite konverentsile, mis peab otsustama, kas see heaks kiita või tagasi lükata.

Prantsusmaa välisministri Laurent Fabiuse sõnul on nad välja tulnud ambitsioonika ettepanekuga. «Kogu maailm hoiab praegu hinge kinni ja nad loodavad meile,» sõnas konverentsi juhtinud Fabius. «Aeg üleilmseks kokkuleppeks on küps,» lisas ta.

Leppe teksti üle andes ütles Fabius, et lõplik kliimapakt on kõigile osalejatele siduv ning selle eesmärk on hoida üleilmne temperatuuri tõus selle sajandi lõpuks tublisti allpool kaht kraadi Celsiuse järgi võrreldes tööstusrevolutsiooni eelse tasemega ning üritada piirata kliima soojenemist veelgi enam - 1,5 kraadini Celsiuse järgi.

Kliima soojenemise piiramine 1,5 kraadile Celsiuse järgi oli saareriikide ning teiste väikeste ja haavatavate riikide üks peanõudmine.

Kliimalepe tähendaks ka alates 2020. aastast vähemalt 92 miljardi euro suurust abipaketti, et toetada arengumaadel globaalse soojenemisega toimetulekut, lausus Fabius. Tulevases rahastamises tuleb kokkulepe saavutada 2025. aastaks.

ÜRO peasekretäri Ban Ki-moon pani samuti maailma liidritele südamele, et nad leppe heaks kiidaksid.

«Lõpp on juba käega katsutav. Viime oma töö lõpule. Maailma pilgud on meil. Miljonite inimeste elud sõltuvad meie tarkusest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles