Greenpeace: kliimalepe on hoop fossiilkütuste tööstusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika päritolu Greenpeace'i juht Kumi Naidoo pidamas kõnet Pariisi kliimakõneluste ajal toimuval meeleavaldusel.
Lõuna-Aafrika päritolu Greenpeace'i juht Kumi Naidoo pidamas kõnet Pariisi kliimakõneluste ajal toimuval meeleavaldusel. Foto: SCANPIX

ÜRO liikmesriikide ministrite heakskiitu ootav kliimalepe annaks fossiilkütuste tööstusele tõsise hoobi, teatasid täna Greenpeace ja teised tuntud keskkonnaorganisatsioonid.

«Kliimaalase tegevuse rattad pöörlevad aeglaselt, ent Pariisis on see juhtunud. Antud kokkulepe asetab fossiilkütuste tööstuse ajaloo valele poolele,» teatas Greenpeace Internationali tegevdirektor Kumi Naidoo.

Kliima soojenemisega muutuvad sagedasemaks ja äärmuslikumaks ülivõimsad tormid, külmaperioodid ja kuumalained. Kuigi sidet teatud ilmanähtuste ja kliima vahel on raske kindlaks teha, näitavad hiljutised uuringud siiski, et kliimamuutused on raskendav tegur üleujutuste, lumetormide, taifuunide ja kuumalainete esinemisel.

Isegi kliima soojenemine kahe kraadi võrra Celsiuse järgi, mille ÜRO on eesmärgiks seadnud, jätaks USA kliimauuringutegrupi Climate Central arvutuste kohaselt vee alla alad, mida praegu asustab umbes 280 miljonit inimest. Muutuseks võib kuluda paarsada kuni 2000 aastat.

Globaalne soojenemine võib viia pikkade põudade ja hiigelüleujutusteni, mis tähendab, et maailma teatud piirkondades napib vett ning teistes on seda liiga palju.

Kliimamuutustega on seostatud ka põuda Süürias ja Californias. Üleujutusi põhjustavad paduvihmad hävitavad kodusid ja viljasaaki ning sunnivad inimesi põgenema.

Üleilmne soojenemine võib kaasa tuua haiguste levikut, hävitada viljasaaki ja süvendada vaesust. Konfliktid vee või napi viljasaagi pärast võivad põhjustada sõdu või massirännet.

Madalatel saartel, näiteks Maldiividel või Filipiinidel elavatest inimestest võivad saada kliimapagulased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles