Lukašenka kutsus Venemaad ja Türgit taastama sõbralikke suhteid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka
Valgevene president Aleksandr Lukašenka Foto: SCANPIX

Valgevene president Aleksandr Lukašenka ja Kõrgõzstani riigipea Almazbek Atambajev kutsusid laupäeval Venemaad ja Türgit astuma vastastikuseid samme sõbralike suhete taastamiseks.

«Vead on selles turbulentses maailmas vältimatud, ent neid tuleks õhutamise asemel korrigeerida. Vabandage mind, ent see puudutab ka konflikti meie Venemaa ja meie sõbra Türgi vahel,» ütles Lukašenka Türkmenistani pealinnas Ašgabatis rahvusvahelisel konverentsil.

Konverents kannab nime «Neutraliteedipoliitika: rahvusvaheline koostöö rahu, julgeoleku ja arengu nimel».

Lukašenka sõnul peaksid Venemaa ja Türgi «lõpetama kirgede õhutamise ja leidma võimaluse astuda vähemalt pool sammu teineteise suunas, mis aitaks probleemi lahendada».

«See aitaks taastada neid häid ja lähedasi suhteid, mis on nende riikide vahel olnud ja on ka tulevikus,» ütles Valgevene riigipea.

Atambajev avaldas Lukašenka üleskutsele toetust ja kutsus omalt poolt Moskvat ja Ankarat kahepoolseid suhteid taastama.

«See konverents on täna rahuvalvefoorum, kus on välja käidud palju algatusi,» ütles Kõrgõzstani president.

Türgi-Vene suhted pingestusid järsult pärast 24. novembri vahejuhtumit, mil Türgi hävitajad tulistasid Süüria piiril alla Vene ründelennuki Su-24. Venemaa kehtestas seejärel Türgile majandussanktsioonid, peatas mõned ühised suurprojektid ning kutsus venelasi Türgit mitte külastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles