Merkel kaitses Saksamaa põgenikepoliitikat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel kaitses laupäeval avaldatud usutluses oma avatud uste poliitikat põgenike suhtes, öeldes, et Berliin pingutab Saksamaale jõudvate migrantide arvu vähendamise nimel.

Saksamaa prognoosib selle aasta lõpuks miljonit asüülitaotlust.

«On petlik uskuda, et põgenikeprobleemi on võimalik lahendada Saksa-Austria piiril,» ütles Merkel intervjuus ajalehele Augsburger Allgemeine.

«Põgenike ulatuslikku liikumist on võimalik lahendada vaid rahvusvahelises koostöös,» sõnas kantsler.

Ta kutsus tõhustama Euroopa Liidu välispiiride kaitsmist ning suurendama koostööd Türgiga, kust enamik konflikti eest põgenevaid süürlasi teekonda üle Vahemere alustab.

Merkel kordas ka vajadust säilitada Euroopa passivaba liikumise Schengeni tsoon. «Me kõik väärtustame inimeste, kaupade ja teenuste vaba liikumist. Keegi ei vaja seda Euroopas rohkem kui Saksamaa.»

Kantsleri sõnul on Schengeni pikaajalist toimimist võimalik tagada aga üksnes juhul, kui ELi välispiirid on kaitstud.

Merkeli septembri algusest pärinev otsus võtta tingimusteta vastu kõik süüria asüülitaotlejad tekitas ELis palju pahameelt. Mõned liikmesriigid süüdistasid Saksamaad järelemõtlematute avaldustega migratsioonilaine hoogustamises.

Migratsioonikriisi süvenedes taastas mitu riiki ajutiselt piirikontrolli.

Esmaspäeval algab Merkeli kristlike demokraatide (CDU) parteikongress. Neljapäeval ja reedel toimub Brüsselis Euroopa Ülemkogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles