Annekteeritud Krimm võib jääda aastateks ilma kindla elektriühenduseta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peale elektrikatkestusi käiku läinud gaasigeneraatorid Simferopolis, Krimmi poolsaarel.
Peale elektrikatkestusi käiku läinud gaasigeneraatorid Simferopolis, Krimmi poolsaarel. Foto: SCANPIX

Kreml püüab pärast Krimmi tabanud pimendamist sealseid elanikke rahustada, väites, et rajab peagi poolsaare ja Venemaa vahelise püsiva elektriühenduse. Krimmi lülitamine Venemaa elektrivõrku võib aga reaalsuses aega võtta mitmeid kuid.

Olukorra teeb veelgi keerulisemaks Krimmis kehtivad lääneriikide sanktsioonid, mis raskendavad merekaabli paigaldamise jaoks vajaliku tehnika kättesaadavust.

Krimmi poolsaart tabanud probleemid elektriühendusega näitavad, et Venemaa president Vladimir Putin ei riskinud poolsaare hõivamisel mitte ainult rahvusvahelise kogukonna protesti ja isolatsiooniga, vaid ka väljakutsega, kuidas hoida vallutatud ala, mille puudub maismaa ühendus Venemaaga, jätkusuutliku ja elujõulisena, vahendab ERRi uudisteportaal uudisteagentuuri Reuters.

Sild koosneb mitmest merekaablist, mis jooksevad mööda Kerchi väina põhja. Projekt käivitati selle kuu alguses, kui Putin külastas Krimmi poolsaart. Merekaablite ülekandevõimsus on aga endiselt piiratud ja Vene insenerid on ametlikes avaldustes pigem ilustanud ning pisendanud tegelikku inseneri töö hulka, mida projekti edukaks läbi viimiseks vaja läheb, kirjutab Reuters.

«Selle teemaga tegelevad inimesed on suure surve all, kuna elektrisild pole lihtsalt allveekaabel,» selgitas Venemaa Energeetika Arendusfondi juht Sergei Pikin. «Tegemist on keerulise tööga, mille täielik lõpetamine võtab aastaid aega,» lisas ta.

Krimm mattus pimedusse ligikaudu kolm nädalat tagasi, kui neli kõrgepingeliini, mis ühendasid poolsaart Ukraina elektrivõrguga, lasti seni tundmatute isikute poolt õhku. Ukraina võimud taastasid osalised elektritarned Krimmi poolsaarega detsembri alguses, kuid parandatud elektriliin võimaldab katta vaid 15 protsenti Krimmi vajadustest.

Venemaa annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare 2014. aasta märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles