Strelkov: Putinist ei saa tsaari. Ta ei ole isegi Milošević, vaid Janukovõtš 2.0

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Strelkov
Strelkov Foto: SCANPIX

Endise isehakanud Donetski Rahvavabariigi sõjaväejuhi Igor «Strelkov» Girkini arvates ei saa Vene praegusest riigipeast Vladimir Putinist tsaari. Ukraina riigi vastu võidelnu ennustab talle hoopis oma ametikoha kaotamist.

Strelkov kritiseeris usutluses õigeusklik-rahvuslikule uudisteportaalile Moskva – Kolmas Rooma üsna teravalt Putinit, keda ta nimetas kalasilmadega olevuseks. Põhjuseks andis nii Strelkovi kui ka õigeusu lehe arvates Vene presidendi hiljutine aastakõne olukorrast riigist, kus Vene riigipea ei kasutanud mitte kordagi sõnu «kaasmaalased» ja «vabariigid». See-eest mainis ta kaks korda Allahi (Kristust mitte kordagi). «Ei, võimalik, et ta ei ole isegi Milošević, vaid Janukovõtš 2.0,» vihjas Strelkov, et Putin kaotab millalgi oma ametikoha.

Järgnevalt rääkis ta oma pettumusest Putinist. «Nii pimedad me pole kunagi olnud. Lihtsalt oli lootus, et «tsaar» (väikese algustähega ja jutumärkides) saab aru oma täielikust sõltuvusest Maast ja temast saab Tsaar (suure algustähega ja jutumärkideta). Aga nähtavasti on ta täielikus sõltuvuses oma kaaskonnast. Ja teenib ainult seda,» märkis Strelkov.

Endise isehakanud vabariigi kaitseministri hinnangul ei suuda Putin teha endast Venemaa Tsaari, vähemalt praegu. «Isegi kui ta ei jaksa või ürita. Ta on kõigest vaid Venemaa president. Enne teda oli alkašš Boriss Nikolajevitš Jeltsin, kellele Vladimir Putin avas nüüd memoriaali. Aga enne Jeltsinit oli juudas Gorbatšov. Kas ringkond nende ümber oli vaja samuti koonduda? Üks jätkas sõda Afganistanis, aga siis reetis Kodumaa. Teine reetis samuti oma Kodumaa (parteist jään üldse vait) ja «sõdis»: alguses tungis Tšetšeeniasse, ent jättis selle hiljem maha.»

Kriitikast hoolimata ei kavatse Strelkov asuda opositsiooni Putini vastu. Ta lihtsalt lõpetab tema toetamise. «Putini-vastasesse opositsiooni ma üle ei lähe. Kes ma selline olen, et lähen opositsiooni? Ma ei ole poliitik ega riigimees. Olen vaid kõigest sõjaveteran. Lihtsalt jälle, nii nagu Vene kevadeni*, lõpetan tema toetamise. Aga see ei tähenda, et hakkaksin toetama valgelindikestega lurjuseid. Nendega ei ole meil ühist teed ja oleme alati nende vastu.»

Samuti heitis Strelkov Kremlile ette, et nad õigel ajal ei viinud (ametlikult) oma vägesid Ukrainasse sisse. «Kreml meenutab poisikest, keda autoriteedita huligaanid on pikka aega aias taga kiusanud. Ühel tähtsal hetkel kargas poisike äkki tänaval püsti ja sõnakestki ütlemata lõi kohe silma jultunumaile, madalamaile peamistest huligaanidest (kes on samal ajal oma lihane vend). Kõik olid hämmastunud ja üllatunud. Aga siis tegi poisike kiiresti püksid täis, selle asemel et eduseisu suurendada või vähemalt mitte taganeda, ja hakkas samal ajal nuruma Kass Leopoldi või Maltšiš-Plohiši** stiilis: «Poisid, elagem rahus. Vastasel juhul võin hammustada. Kõik te näete – olen ju närvis».

*Vene kevad - väljend Venemaal 2014. aasta veebruari lõpust alates Ida- ja Lõuna-Ukraina linnades toimunud venemeelsete meeleavaldajate ja valitsusvastaste rühmade väljaastumiste kohta.

**Maltšiš-Plohiš  - tegelane Arkadi Gaidari teosest «Muinasjutt sõjasaladusest, väikemees Kibaltšišist ja vaikimistõotusest»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles