Presidendikandidaat Ted Cruz on Donald Trumpist möödumas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA vabariiklaste presidendikandidaadid - Donald Trump (vasakul),Ted Cruz (paremal)ja Ben Carson (keskel)
USA vabariiklaste presidendikandidaadid - Donald Trump (vasakul),Ted Cruz (paremal)ja Ben Carson (keskel) Foto: SCANPIX

USA vabariiklaste presidendikampaania on muutumas, kuna seni kõige populaarsema kandidaadi Donald Trumpi populaarsus on hakanud kahanema.

Väljaanne Des Moines Register ja uudisteagentuur Bloomberg avaldasid möödunud laupäeval Iowa osariigi vabariiklaste seas tehtud küsitluse tulemused.

Vastused näitasid, et Texase osariigi senaatorit Ted Cruzi pooldas 31 protsenti, samas kui ärimogul Donald Trumpi populaarsus jäi 21 protsendile.

Iowas toimuvad esimesed eelvalimised 1. veebruaril ja selle tulemused on kandidaatide edasise kampaania seisukohalt väga tähtsad.

Nüüdse Iowa küsitluse veamarginaal on 4,9 protsenti, kuid umbes samasugune tulemus saadi ka nädal tagasi Monmouthi ülikooli tehtud küsitluses. Siis edestas Cruz esimakordselt Trumpi.

Trump andis Iowa küsitlusele vastulöögi Twitteris, edastades seal kanali CNN gallupi,  mis näitas, et Iowa vabariiklaste seas on tal 33 protsenti toetajaid ning Cruzil 20 protsenti.

Seega on need kaks küsitlust vastuoluliste tulemustega.

USA presidendivalmiste eelkampaanjat jälgivaate vaatlejate sõnul võib Trumpi populaarsus veelgi suuremaid tagasilööke saada, kui ta jätkab vihakõnede strateegiaga. Trump on ainus kandidaat, kelle pooldajad ja vastased on väga selgelt välja kujunenud.

Kui Des Moines Register ja Bloomberg küsisid Iowa hääletajatelt, kes oleks kõige sobivam vabariiklasest kandidaat presidendivalimistel, siis sai Trump 57 protsendilise toetuse. Cruzi peeti parimaks ja ta sai 73 protsendilise teotuse ning Cruzi ja Trumpi vahele jäid Ben Carson ja Marco Rubio.

Kogu USA lõikes on Donald Trump siiski seni kõige populaarsem vabariiklasest presidendikandidaat.

Uudisteagentuur Reuters tegi oma küsitluse möödunud reedel ja siis toetas Trumpi 35 protsenti, teine oli Carson 13 protsendiga. Ted Cruzi ja Jeb Bushi toetas kümme protsenti küsitletutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles