Vene sõjalaev takistas mitmel korral kaabli panekut Läänemerre

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalaev Läänemerel toimunud sõjaväeõppustel.
Vene sõjalaev Läänemerel toimunud sõjaväeõppustel. Foto: SCANPIX

Leedu energeetikaminister Rokas Masiulis kinnitab, et Venemaa üritas mitmel korral takistada NordBalti kaabli panekut Läänemere põhja Leedu ja Rootsi vahele.

«Antud juhul on tõepoolest tähtis märkida, et tuli ületada mõningast Venemaa vaenulikku käitumist. Täna võin juba öelda, et Venemaa sõjalaev takistas kaablipanekut tervelt neljal korral, nõudis, et kaablipanekuga tegelev laev lahkuks tööde kohalt. Meie ja Rootsi avaldasime protesti, pärast proteste tõmbusid nad tagasi ja lasid kaablit edasi panna,» ütles Masiulis teleusutluses.

Ta märkis, et avalikult teatati vaid ühest sarnasest juhtumist.

Täna toimub Vilniuses pidulik talitus, kus Leedu elektrivõrk ühendatakse sümboolselt Poola ja Rootsiga.

LitPol Link ja NordBalti rajamise tööd on juba lõpetatud, käivad katsetused. LitPol Linki katsetused kavatsetakse lõpetada detsembri lõpuks, tulekahju pärast ajutiselt peatatud NordBalt katsetused jätkuvad jaanuaris ja võimalik, et need kestavad märtsi lõpuni.

NordBalt kaabliühendus maksis 550 miljonit litti (160 miljonit eurot) ja selle pikkus on 453 km. See on Leedu esimene kaabliühendus Skandinaaviaga. ABB valmistatud kaabel ühendas Klaipėda ja Nybro trafojaamad.

See ühendus on osa Balti regionaalse piirkonna Euroopaga ühendamise projektist BEMIP.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles