Iraagi president keeldus allkirjastamast Azizi surmaotsust

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tareq Azizi
Tareq Azizi Foto: SCANPIX

Iraagi president Jalal Talabani teatas, et ei allkirjasta möödunud kuul surma määratud endise Saddam Husseini välisministri Tareq Azizi hukkamisotsust, vahendab Raadio Vabadus.


Talabani ütles prantsuse telekanalile France 24, et tunneb kaasa Azizile, sest too on kristlane ja juba vana inimene. Talabani ise pole kristlane, vaid kurd, kelle rahvust Saddami diktatuuri ajal taga kiusati. Kristlased on Iraagis märksa väiksem vähemus, kelle tagakiusamine on rohkem tähelepanu tõmmanud viimasel ajal.

Iraagi ülemkohus otsustas Azizi surma mõista oktoobri lõpus, karistusena islamiparteide tagakiusamise eest.

Praeguseks 74-aastane ja kehva tervisega Aziz on vanglas olnud alates 2003. aasta aprillist, kui ta alistus liitlasvägedele.

Veel 2003. aasta veebruaris käis kaldeakatoliiklasest Aziz paavsti audientsil, kus väljendas Iraagi valitsuse soovi teha koostööd rahvusvahelise kogukonnaga. Toonane paavst Johannes Paulus II nõudis samas, et Iraak austaks ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioone. Nii Johannes Paulus II kui tema järglane paavst Benedictus XVI on mõistnud Iraagi sõja hukka kui ebaõiglase.

Nii Vatikan kui ka Venemaa on palunud, et Iraak jätaks humanitaarpõhjustel Azizi surmaotsuse täide viimata. Selle vastu on protesti avaldanud ka mitmed Euroopa valitsused ja inimõiguste organisatsioon Amnesty International.

Raadio Vabaduse teatel pole selge, kas presidendi keeldumine hukkamisotsuse allkirjastamisest takistab selle elluviimist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles