Prantsuse kõhnumistabletti peetakse 500 inimese surma põhjuseks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaaluline naine rannas.
Ülekaaluline naine rannas. Foto: SCANPIX

Kaalulangetamistabletid, mida on kasutanud miljonid prantslased, võib olla põhjustanud 500 inimese surma, tunnistas eile Prantsusmaa ravimiohutuse järgi valvav amet Afssaps.


Ajalehe Irish Independent teatel on skandaali keskmes Prantsusmaa suuruselt teine ravimitööstus – Servier. Surmade põhjustajaks peetakse ülekaalulistele suhkruhaigetele mõeldud ravimit Mediator, mis pärsib söögiisu.

Afssapsi andmeil on 1976. aastal müüki jõudnud Mediatori tõttu surnud vähemalt 500 ja haiglasse sattunud umbes 3500 inimest,

Kui Afssaps mullu novembris rohu müügilt korjas, kasutas seda umbes 300 000 inimest. Ekspertide hinnangul rakendati Mediatori keeldu aga liialt aeglaselt, pärast seda, kui selle surmavate kõrvalmõjude eest oli hoiatatud juba korduvalt.

Servier, millel on praegu käsil neli Mediatori puututavat kohtuasja, aga nimetas hoiatusi liialdatuks, märkides, et selle rohu tarvitamise tõttu suremise risk on vaid 0,005 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles