Walesa tögas «Solidaarsuse» aastapäeval Gorbatšovi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lech Wałęsa.
Lech Wałęsa. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendis tähistati Poola «Solidaarsuse» liikumise 30.  aastapäeva konverentsiga, kus liikumise rajaja Lech Walesa kommunismi lagunemist meenutas.

Walesa sõnul teadsid kõik, et kommunismi ei saa reformida, sest jäiga süsteemi reformimine viib vältimatult selle lagunemisele. Seepärast võis ka Gorbatšovi reforme toetada, ütles ta.

«Äpardunud NLKP peasekretärile anti lõpuks Nobeli rahupreemia kommunismi reformimise äpardumise eest,» ironiseeris ta.

Solidaarsuse juhi kinnitusel ilmnes näiliselt kõikvõimsa süsteemi nõrkus siis, kui paavst Johannes Paulus II  kodumaad külastas.  Kogu kommunistlikku ajupesu kogenud rahvas,

kommunistid kaasa arvatud, langes põlvili ja palvetas koos oma rahvusest paavstiga, meenutas ta. See osutas, et režiim pole tegelikult juurdunud, ütles Walesa.

Konverentsil osalenud Eesti eurosaadik Tunne Kelam kutsus oma sõnavõtus muuhulgas üles andma solidaarsuse vaimus üle-Euroopaline hinnang kommunismi kuritegudele.  «See algab meie vastastikusest solidaarsusest hakata tundma elavat huvi kõigi Euroopa rahvaste mineviku vastu,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles