Abbas: rünnakutelaine iisraellaste vastu on õigustatud rahvaülestõus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina omavalitsuse presidendi Mahmoud Abbas
Palestiina omavalitsuse presidendi Mahmoud Abbas Foto: SCANPIX

Palestiina omavalitsuse presidendi Mahmoud Abbasi sõnul on viimased kolm kuud kestnud vägivald iisraellaste vastu õigustatud rahvaülestõus.

Abbas tegi avalduse ajal, mil esmaspäeval avalikustatud küsitlusest selgus ulatuslik toetus käimasolevatele iisraellaste-vastastele rünnakutele.

Alates 1. oktoobrist on palestiinlaste noa- ja autorünnakutes ning kokkupõrgetes Iisraeli sõduritega saanud surma 117 palestiinlast , 17 iisraellast, üks ameeriklane ja üks eritrealane.

Iisraeli juhid süüdistavad Abbasi ja teisi Palestiina liidreid käimasoleva vägivalla õhutamises ning Iisrael mõistis hukka Abbasi seisukoha, et rünnakud on õigustatud.

Abbas polnud senini rünnakuid heaks kiitnud ega hukka mõistnud, öeldes sagedasti, et vältav vägivallalaine on mõistetav, ent mitte Palestiina rahva huvides.

«Me ei saa küsida noortelt, miks nad lähevad välja (mässama),» lausus Abbas. «Nad on pelgalt meeleheites kahe-riigi lahenduse asjus.»

Esmaspäeval avaldatud küsitlusest selgus, et kaks kolmandikku palestiinlastest toetavad käimasolevat rünnakutelainet.

Enamik palestiinlasi arvab, et kui sellest kujuneb uus ülestõus ehk intifada, siis võib vägivald erinevalt läbirääkimistest olla rohkem palestiinlaste riiklikes huvides.

Lisaks ütles 65 protsenti vastanutest, et Abbas peaks tagasi astuma.

Küsitluse valim oli 1270 inimest ja statistiline viga 3 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles