Afganistani oopiumikasvatus kahanes kuue aasta jooksul esmakordselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moonipõld Afganistanis.
Moonipõld Afganistanis. Foto: AP/Scanpix

Afganistani oopiumiviljelus vähenes tänavu esimest korda alates 2009. aastast, teatas ÜRO teisipäeval, viidates peapõhjusena kuivadele ilmaoludele.

Hoolimata Ameerika Ühendriikide ja rahvusvahelise uimastivastase võitluse programmidest, on oopiumimoonide kasvatus Afganistani lõuna- ja lääneosas endiselt väga ulatuslik. ÜRO uimastite ja kuritegevuse büroo (UNODC) värske raporti kohaselt kasvatati tänavu Afganistanis moone 183 000 hektaril, mida on 19 protsenti vähem kui eelmisel aastal.

Moonide all oleva pindala vähenemine tõi tänavu kaasa oopiumitootmise languse 48 protsendi võrra.

Oopiumikasvatuses hoiab endiselt esikohta Helmandi provints Afganistani lõunaosas. UNODC Afganistani büroo juht Andrey Avetisyan ütles, et Talibani tugipunkt Helmand suudaks «rahuldada üksi kogu maailma mooninõudluse».

Raporti kohaselt on moonikasvatuse all olevate alade vähenemise peapõhjus veepuudus, teise tegurina tõid eksperdid välja ka moonipõldude hävitamise, mida ei peeta siiski otsustavaks põhjuseks.

«Moonikasvatuse vähenemise peapõhjus on vilets saak, kindlasti mitte uimastivastane võitlus,» ütles USA Rahuinstituudi ökonomist William Byrd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles