Iraan saadab mägedesse suuskadel kombluspolitsei

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraanlannast suusataja Elborzi mäestiku nõlvadel.
Iraanlannast suusataja Elborzi mäestiku nõlvadel. Foto: AP/Scanpix

Iraan võttis tarvitusele uued meetmed ebamoraalse ja sobimatu käitumise ennetamiseks: riik saadab kohale suuskadel kombluspolitsei, et kontrollida meeste ja naiste vahelist lävimist mäenõlvadel.

Probleemi allikaks on pealinna Teherani lähistel asuv Elburzi mäestik ja tuhanded suusatajad selle nõlvadel, kus erinevad sugupooled kipuvad rangetest islamireeglitest kõrvale kalduma. Politseikomandöri Hossein Sajadinia lubas, et talle alluvad jõud hoiavad ära «igasugused amoraalsed rikkumised suusatajate poolt». Tema sõnul on selle tarbeks loodud spetsiaalne suusapolitseiüksus, kellele on antud erilised mundrid, mis «suudavad panna vastu mäestikutingimustele, kuid on siiski piisavalt paindlikud, et jälitada nõlvadel leitavaid rikkujaid ja neid kinni pidada.»

Eriline probleem on asjaolu, et nii mõnedki mäkke jõudnud naised loobuvad seal loori kandmisest. «Sel aastal oleme õpetanud suusatama ja saatnud kohale mitmed naisohvitserid, et nad saaksid täita oma valvekohust ja tegeleda naistega, kes eiravad džihaabi kandmist,» ütles Sajadinia.

Teheranist põhja pool asuvaid suusaradasid peetakse ajalooliselt kohaks, kus põrkuvad rangete riigivõimude ja pealinna jõukate elanike huvid. «Mida lähemale jõuad mägedele, seda vähem tunned režiimi ja selle sotsiaalsete piirangute haaret,» kirjutas reaktsioonina uudisele üks iraanlane oma Facebooki-lehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles