Brüssel: Rootsist ei hakata praegu põgenikke teistesse liikmesriikidesse paigutama

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulased Eritreast saabumas Itaaliast Luleå lennuväljale Põhja-Rootsis.
Pagulased Eritreast saabumas Itaaliast Luleå lennuväljale Põhja-Rootsis. Foto: TT / Reuters

Euroopa Komisjon teatas täna oma ametlikus vastuses Stockholmile, et Rootsi soov paigutada osa riiki saabunud varjupaigataotlejatest ümber teistesse Euroopa Liidu liikmesriikidesse esialgu teoks ei saa.

Samas tullakse Stockholmile vastu sellega, et Rootsi ei pea osalema programmis, mille raames paigutatakse Itaaliast ja Kreekast ümber 160 000 varjupaigataotlejat, vahendas ERRi uudisteportaal Yle’t.

Rootsi soovis algselt saavutada olukorra, et riik pääseks Kreekast ja Itaaliast tulevate põgenike vastuvõtmisest ning saaks hoopis osa Rootsi jõudnud varjupaigataotlejatest teistesse liikmesriikidesse edasi saata.

Brüsseli allikate kinnitusel ei soovi teised liikmesriigid anda Rootsile põgenike ümberpaigutamise võimalust eelkõige seetõttu, et selline samm võib murendada niigi problemaatilise kvoodisüsteemi rakendumist. Arvata on, et seejärel võivad sarnase soovi esitada ka Austria, Saksamaa ja Soome.

ERR vahendas möödunud nädalal, et juhul kui Euroopa Komisjon kiidab heaks ametliku taotluse, milles Rootsi soovib samuti abi põgenikega toimetulekuks, võib Eesti võtta põgenikke vastu hoopis Rootsist.

Itaalias viibiv PPA sideohvitser Priit Põdra ütles möödunud nädala alguses Postimehele, et koostöö Itaaliaga on sujunud hästi ning esimesed kaheksa põgenikku jõuavad Itaaliast Eestisse jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles