Hiina: igal riigil peaks olema võim seal leviva interneti üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xi Jinping konverentsil kõnet pidamas.
Xi Jinping konverentsil kõnet pidamas. Foto: AFP/SCANPIX

Hiina presidendi Xi Jinpingi hinnangul peaks igal valitsusel olema iseseisev võim oma riigis leviva interneti üle ning küberruumis peab valitsema «vabadus ja kord».

Hiinas toimub kolmepäevane valitsuse korraldatud internetiteemaline konverents. Osalejate seas on Vene peaminister Dmitri Medvedev ja tema Pakistani ametivend Nawaz Sharif.

Inimõiguslaste arvates on tegemist Pekingi püüdlustega veenda avalikkust oma ideed «veebisuveräänsusest», mis on vastuolus interneti avatuse põhimõttega.

«Peaksime austama üksikute riikide õigusi valitseda omaenda küberruumi üle,» lausus Xi. «Ükski riik ei tohiks taotleda küberruumis hegemooniat ega sekkuma teiste riikide siseasjadesse.»

«Nagu pärismaailmas, on küberruumis vajalik vabadus ja kord. Vabadus on see, milleks kord on mõeldud, ning kord on vabaduse garant,» lisas ta. «Peaksime juhinduma interneti kasutamisel moraalsetest õpetustest.»

Presidendi sõnul peaks Hiina kohalolek veebis püüdlema positiivsema ja «tujutõstvama» imidži poole.

Hiinas tsenseeritakse poliitiliselt tundlikuks peetavat veebisisu ning blokeeritakse mitmeid lääneriikide veebilehti ja internetihiidude teenuseid, sealhulgas Facebooki, Twitterit ja Google'it. Hoolimata teistele blokeeritud sisust anti konverentsi osalejatele veebile piiramatu ligipääs.

Inimõiguslaste hinnangul kasutab Peking riikliku julgeoleku kattevarju poliitilise teisitimõtlemise mahasurumiseks. Amnesty International mõistis hukka nende sõnul Hiina häguselt sõnastatud seadusandluse, mis lubab «võtta üksikisikuid meelevaldselt sihikule ainult selle eest, et nad kasutavad veebis oma õigust sõnavabadusele». Nende raames on vangi mõistetud sadu inimesi.

Päevi enne Xi avaldust pidi kohtu ette ilmuma Hiina üks tuntumatest inimõigusadvokaatidest Pu Zhiqiang. Süüdistuse aluseks on seitse valitsuskriitilist blogipostitust ning see võib talle kaasa tuua kuni kaheksa-aastase vangistuse.

Demokraatiameelne mõttekoda Freedom House avaldas oktoobris uuringu, milles jõuti järelduseni, et Hiinal oli 65 vaadeldud riigist kõige piiranguterohkem veebipoliitika. edestasid Teiste seas edestasid riiki Iraan ja Süüria.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles