Ekspert: Soomes võib olla Vene GRU agente

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin vestlemas GRU esindajaga
Vladimir Putin vestlemas GRU esindajaga Foto: SCANPIX

Soome poliitikaeksperdi andmetel on viimastel aastatel Venemaa Föderatsiooni Luurepeavalitsuse ehk sõjaväeluure (GRU - Glavnoje razvedyvatelnoje upravlenije) tähtsus kasvanud ning Venemaa hoiab naaberriikidel silma peal.

Venemaa asjatundja Arto Alajoutsijärvi arvates sai GRU uus tõus alguse koos Ukraina kriisiga, edastab iltasanomat.fi.

«Ukraina ja lääne meedia teatel on Ida-Ukrainast tabatud mitu GRU ohvitseri salaoperatsioone läbi viimas ning see näitab Vene sõjaväeluure rolli suurenemist riigist väljapool,» teatas soomlane.

Alajoutsijärvi arvates võib  olla Venemaa naaberriikides, kaasa arvatud Soome, niinimetatud magavaid GRU agente, kes ootavad õiget hetke.

«See on võimalik, kuid kindlad andmed selle kohta puuduvad. Ajaloost on teada Vene agentide tegutsemisest naaberriikides, kuid selle põhjalt ei saa teha kaugeleulatuvaid järeldusi,» nentis asjatundja.

Ta lisas, et kui tekib rahvusvaheline kriis, siis võivad need «magavad» agendid aktiivseks muutuda ning pinnale tulla.

Tegemist on isikutega, kellel on valepass, valenimi ja kattelugu.

Lääne luureanalüütikud peavad GRUd Venemaa luure kõige salajasemaks osaks, kuid samas tuleb GRUl teha koostööd ja konkureerida Venemaa välisluure SVRi ja julgeolekuteenistuse FSBga.

Alajoutsijärvi sõnul on GRU agendid saanud hea väljaõppe just sõjaväeluure alal, kuid nad saavad hakkama ka tänapäeva kübermaailmas.

Vajadusel viivad GRU esindajad teistes riikides läbi sabotaaže strateegilistes paikades nagu veevõrgud, elektrijaamad ja sillad.

Soome eksperdi sõnul ei viinud GRU esindajad Ida-Ukrainas läbi suuri operatsioone, milles oleks sabotaaži kasutatud, küll aga tegeleti aktiivselt sõjalise info kogumisega.

«Kui külma sõja ajal kasutati raadiolainete segamist, siis nüüd informatsiooniajastul tehakse küberrünnakuid. Desinformatsiooni levitamine on ajast aega samaks jäänud,» nentis uurija.

Lääne andmetel pani GRU nõukogude ajal toime ka salamõrvu, kuid viimastel aastakümnetel tundub strateegia olevat muutunud.

GRU (Glavnoje razvedyvatelnoje upravlenije) on Venemaa kaitseministeeriumi osa, kuid kui suure osakonnaga tegelikult tegemist on, ei ole teada.

Alajoutsijärvi sõnul on GRU puhul tegemist Venemaa ühe paremini varjatud riigisaladusega, mille alluvuses on ka Spetsnaz üksused.

«Erioperatsioonideks mõeldud üksuseid on ka teistel Vene luureametitel, kuid GRU oma peetakse maailmas üheks paremaks,» nentis Alajoutsijärvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles