Putin suges pressikonverentsil türklasi ja lubas Nemtsovi tapjad kohtu ette tuua

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin tänasel pressikonverentsil.
Vene president Vladimir Putin tänasel pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Venemaa president andis täna oma iga-aastase pressikonverentsi, kus ta vastas ajakirjanike küsimustele. Tegemist on 11. korraga, mil üritus toimub ning tänavu kestis see kolm tundi ja seitse minutit. Mullu vältas pressikonverents kolm tundi ja kümme minutit.

14.11 Pressikonverents sai läbi!

14.03 Ehho Moskvõ ajakirjanik uurib opositsiooniliidri Boriss Nemtsovi surma kohta. Putin: «Tundsin Nemtsovi isiklikult, meil olid head suhted. Kuid ühel hetkel hakkas ta mind ründama. Selle eest ei tohi inimesi tappa ja süüdlased tuleb kohtu ette tuua. Te väitsite, et keegi tapmisega seotud isik redutab Tšetšeenias, kuid ma pole regionaalsete liidritega, ka Tšetšeenia liidri Ramzan Kadõroviga kunagi Nemtsovi teemal rääkinud ega kavatse seda ka teha. Keegi ei ürita siin midagi kinni mätsida, kuid peame ära ootama uurimise tulemused.»

13.52 Egiptuse ajakirjanik pärib, millal Vene turistid taas tema kodumaale lubatakse. Putin vastab: «See pole poliitiline otsus. Asi pole selles, nagu ei usaldaks me Egiptuse valitsust. Niipea, kui suudame oma kodanikke täiel määral kaitsta, lõpetame piirangu. Me ei süüdista toimunud Egiptuse võime, tegelikult teeme hoopis nendega koostööd.»   

Vene opositsiooniline telekanal Dožd teeb vahekokkuvõtte: 2,5 tundi läinud, kuus aplausi, kaks anekdooti.

13.09 Ja nüüd küsimus isiklikuma sfääri kohta: RBC ajakirjanik tahab teada, kas Jekaterina Tihhonova on Putini tütar. Kes teemaga kursis pole - Tihhonova on noor naine, kes pandi vastutama Moskva riikliku ülikooli ülikalli laienemisprojekti eest. Pikalt on arvatud, et tegu on Putini salatütrega.

Putin ei kinnita väidet ega lükka ka ümber, põhjendades seda julgeolekuga. «Igal inimesel on õigus ise oma tuleviku kohta otsuseid teha. Minu tütred pole kunagi olnud lapsstaarid, nad on lihtsalt väärikalt oma elu elanud.»

«Ajakirjanikud kirjutasid, et mu tütred elavad välismaal. Tegelikult pole nad kunagi välismaal töötanud, välismaal õppinud. Tunnen nende üle uhkust. Nad jätkavad oma õpinguid, nad töötavad. Aga rambivalguses olemist pole nad kunagi soovinud.»

13.07 Naisajakirjanik publiku seast: «Vladimir Vladimirovitš, naisena ei saa jätta ma ütlemata, et te näete nii hea ja sportlik välja ja olete kõigile meie poistele eeskujuks.» Kuna eelnevalt on juttu olnud FIFAST ja dopingust, reageerib Putin teemade sidumisega: «Ja ma ei pea selleks isegi dopingut kasutama!»

Järgmisena esitab küsimuse väljaande Noor Lenin esindaja, kes tahab uurida presidendilt pensionite kohta. Putin naeratab küsimuse peale ja räägib pikalt pensionide tõstmise väljavaatest.

13.05 Putin korruptsioonikahtluse tõttu ajutiselt ametist tagandatud Rahvusvahelise jalgpalliliidu (FIFA) presidendist Sepp Blatterist: «Ta on väga austusväärne persoon. Ta on teinud palju maailma jalgpalli arendamise heaks. Me peaks talle Nobeli rahupreemia andma.»

12.22 Ukraina kohta: «Me pole seda kunagi väitnud, et seal polnud inimesi, kes täitsid teatavaid ülesandeid, mis hõlmasid ka sõjalist sfääri. Kuid see tähendab midagi muud kui Vene regulaarvägesid.»

Ukraina ajakirjaniku ilme hetkel, kui Putin väitis, et Vene vägesid Ukrainas pole:

Täna Doni-äärses Rostovis näljastreigi alustamisest teatanud Ukraina sõjaväepiloodi Nadja Savtšenko kohta ütleb Putin, et naise väljavahetamine on võimatu, kuna tema suhtes on algatatud kriminaalasi.  Savtšenkot süüdistatakse kahe Vene ajakirjaniku surma põhjustamises.  

12:13 Ajakirjanik küsib: «Kas meil on raha kõigi nende sõdade eest maksta?»

Putin: «Meie sõda ei algatanud. Ja tegelikult ei lähe see üldse nii palju maksma ning on meie jaoks parimaks sõjaliseks väljaõppeks.»

12.08 Kremli-meelne telekanal Pervõi Kanal tahab teada: «Kas meil on Süürias selge plaan? Või käitusime impulsiivselt?»

Putin: «ISIS on oht kõigile. Mida kiiremini me sellega tegeleme, seda parem. Ainus, kes siiski Süüria riigipead peaks valima, on süürlased ise. Me toetame USA algatust Süürias nagu ka ÜRO resolutsiooni ettepanekut.»

Vene presidendi sõnul jätkab Moskva seni Süürias õhulööke, kuni Süüria armee läheb edasi oma sõjalise operatsiooniga. 

11.37 Nüüd küsib mitu ajakirjanikku järjest Türgiga seotud küsimusi ning Putin vastab neile korraga. «Vene sõjalennuki allatulistamine oli vaenulik tegu. Inimesed said surma. Tegu polnud õnnetusega. Siis üritasid nad seda kinni mätsida.»

«Selle asemel, et meile helistada, jooksis [Ankara] otse liitlaste juurde Brüsselis. Meie ei loobunud kunagi koostööst ja me oleme valmis aitama. Kas on siis sedavõrd raske helistada?»  pärib Putin emotsionaalselt.

Kui üks ajakirjanik tahab teada, kas Türgi ja Venemaa suhete halvenemises võis rolli mängida mingi kolmaski osapool - ehk siis üsna ilmne viide USAle. «Võis mängida, kuid nad ei koordineerinud seda kellegagi,» ütleb Putin ja lisab, et keegi Türgi juhtkonnast üritab lakkuda USA teatavat kehaosa. Saalis puhkeb naer ja aplaus.

Putin võtab teema kokku sõnadega, et tema hinnangul pole võimalik praegu Venemaa ja Türgi suhteid parandada.

11.28 TASSI ajakirjaniku küsimusele võimalike muutuste kohta valitsuses vastab Putin, et suuri ümberkorraldusi pole oodata. «Kui miski õigesti välja ei kuku, siis on see ka minu süü. Üldiselt arvan ma, et valitsuse teeb rahuldavalt oma tööd.»

11.26 Putini pressikonverentsiga samaaegselt üritas keegi end Moskvas Punasel väljakul põlema panna.

11.04 President saabub. «Pärast hiljutist olukorrast riigis kõnet, ei tea ma, mida rohkem mul öelda on - kõik on juba ära öeldud,» alustab Putin. Esimene küsimus tuleb Komsomolskaja Pravda ajakirjanikult, kes pärib Venemaa majandusliku olukorra kohta: «Te ennustasite, et Vene majanduskriis lõppeb 2016.2017. Kuidas need mõtted praegu tunduvad?»

Putin alustab vastust naljaga, et need prognoosid, mis eelmisel aastal tundusid sünged, paistavad nüüd suisa optimistlikud: «Me ennustused põhinesid faktil, et toornafta barrel maksab sada dollarit. Nüüd maksab see tegelikult kaks korda vähem ja me peame oludega kohanduma.»

Vastus kestab vähemalt kümme minutit.

11.01 Oodatakse Putini saabumist, kohe peaks pressikonverents algama.

Venemaa president Vladimir Putin tänasel pressikonverentsil. Fotod: Scanpix
Venemaa president Vladimir Putin tänasel pressikonverentsil. Fotod: Scanpix Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP
Ajakirjanikud Putini tähelepanu püüdmas.
Ajakirjanikud Putini tähelepanu püüdmas. Foto: Mikhail Japaridze/Mikhail Japaridze/TASS
Silmatorkamiseks sobib ka gloobusega vehkida.
Silmatorkamiseks sobib ka gloobusega vehkida. Foto: Mikhail Japaridze/Mikhail Japaridze/TASS
Putini esinemise ülekanne Krimmis Sevastopolis.
Putini esinemise ülekanne Krimmis Sevastopolis. Foto: PAVEL REBROV/REUTERS
Sevastopoli elanikud Putini vastuseid kuulamas.
Sevastopoli elanikud Putini vastuseid kuulamas. Foto: PAVEL REBROV/REUTERS
Moskva kortermaja elanik ja Putini otseülekanne.
Moskva kortermaja elanik ja Putini otseülekanne. Foto: Kirill Kallinikov/Sputnik
Tšetšeenitarid Groznõis tänast ülekannet vaatamas.
Tšetšeenitarid Groznõis tänast ülekannet vaatamas. Foto: Said Tsarnaev/Sputnik
Foto: SCANPIX
Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS
Moskva erakliiniku personal on kogunenud presidendi juttu kuulama.
Moskva erakliiniku personal on kogunenud presidendi juttu kuulama. Foto: Kirill Kallinikov/Sputnik
Putini esinemise otseülekanne Krimmis Simferopolis.
Putini esinemise otseülekanne Krimmis Simferopolis. Foto: Sergey Malgavko/Sputnik
Töökoloonia nr 49 Primorjes - kinnipeetavad ja töölised vaatavad üheskoos Putini sõnavõtte.
Töökoloonia nr 49 Primorjes - kinnipeetavad ja töölised vaatavad üheskoos Putini sõnavõtte. Foto: Vitaliy Ankov/Sputnik
Sverdlovski kooliõpilased kuulavad presidenti.
Sverdlovski kooliõpilased kuulavad presidenti. Foto: Pavel Lisitsyn/Sputnik
Kaliningradi kadetid ja Putini esinemine.
Kaliningradi kadetid ja Putini esinemine. Foto: Igor Zarembo/Sputnik
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles