Venemaa ei nõustunud OSCE lisavaatlejatega

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Osseetias Gruusia konflikti ajal tabamuse saanud OSCE auto.
Lõuna-Osseetias Gruusia konflikti ajal tabamuse saanud OSCE auto. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni OSCE delegatsiooni diplomaatilised pingutused sõjaliste vaatlejate arvu suurendamiseks Gruusias ei kandnud Venemaa vastuseisu tõttu vilja.

«Vaatamata kuu kestnud läbirääkimistele, ei jõudnud me vaatlejate osas konsensusele,» ütles OSCE alalise komisjoni juht Antti Turunen AFP-le.

OSCE soovis vähemalt kuueks kuuks saata  konfliktipiirkonda kuni 100 vaatlejat.

«Me ei näe enam kõneluste jätkamisel mõtet,» lisas Turunen, kelle kinnitusel põhjustas kõige suuremaid erimeelsusi vaatlejate vastutuspiirkonna küsimus, sest Venemaa ei soovi lubada vaatlejaid separatistlikesse Lõuna-Osseetiasse ja Abhaasiasse, vahendas Reuters.

Gruusias on hetkel 28 OSCE vaatlejat, kellest kaheksa viibisid riigi territooriumil enne sõja puhkemist. 20 vaatlejat viidi konfliktipiirkonda vahetult pärast sõja puhkemist.

Vaatamata sõlmitud relvarahulepingule, mille kohaselt peaks vaatlejatel olema võimalus siseneda Abhaasiasse ja Lõuna-Osseetiasse, takistavad Venemaa väeüksused OSCE vaatlejate ligipääsu nendesse piirkondadesse. Lisaks ei pääse vaatlejad ka Venemaa kontrollpunktidesse, mis asuvad niinimetatud puhvertsoonis ja mille olemasolu on samuti relvarahulepinguga vastuolus.

Euroliidu liikmesriikide välisministrid leppisid esmaspäeval Brüsselis toimunud Euroopa Liidu üldasjade ja välissuhete nõukogu (GAERC) istungil kokku 200 vaatleja saatmises Gruusia konfliktipiirkonda.

Vaatlusmissioon saabub Gruusiasse hiljemalt 1. oktoobriks. Venemaa on lubanud oma väeüksused puhvertsoonis asuvatest kontrollpunktidest välja tõmmata 10. oktoobriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles